U Jindřichovic vyrostl nový větrný park, první po mnoha letech

11. červen 2019 10:00

V Karlovarském kraji se začaly opět stavět větrné elektrárny. Přes příznivé povětrnostní podmínky měly v minulých letech elektrárny problémy s připojením do rozvodné sítě. Nyní vyrostl nový větrný park například u Jindřichovic na Sokolovsku.

Investorem nových větrných elektráren u Jindřichovic je společnost Synergion Alfa, která projekt větrného parku Jindřichovice II odkoupila. Jde o sedm věží s elektrárnami Vestas V110, každá z nich by měla mít výkon 2,2 megawattu.

U Jindřichovic už stojí jeden větrný park se čtyřmi věžemi. Podle starostky obce Martiny Majdákové s elektrárnami místní problém zatím neměli. „Ten první park je za kopcem a z obce vidět vlastně není. U toho nového jsou z některých míst vidět vrtule,“ řekla Majdáková.

Pro obec jsou elektrárny zdrojem příjmů

První čtyři větrníky přinášejí obci asi 460 tisíck korun ročně. U nových sedmi zařízení by měla obec dostávat 50 tisíc korun z každého megawattu, což by při celkovém výkonu přes 15 MW mohlo malé obci přinést asi půl milionu korun navíc.

Podle údajů České společnosti pro větrnou energii (ČSVE) byly na konci loňského roku v Karlovarském kraji instalovány větrné elektrárny o výkonu 53,3 MW. Větší výkon měly jen v Ústeckém kraji. Právě Krušné hory jsou pro větrné elektrárny výhodné díky stabilnímu a relativně silnému západnímu proudění, které zde převažuje po většinu roku.

Toho využili první investoři do větrných elektráren v kraji už v roce 2006, kdy vyrostly první větrníky u Nového Kostela na Chebsku nebo na Božím Daru. Dosud poslední elektrárna vznikla v kraji v roce 2013 u Aše. Větrníky u Jindřichovic jsou tak první další elektrárny po šesti letech.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio