U Chebu se příští rok začne stavět jihovýchodní obchvat

14. prosinec 2011

U Chebu by se v příštím roce mohl začít stavět jihovýchodní obchvat města. Stavbu za zhruba 400 milionů korun by Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje financovala s pomocí evropských dotací.

Skupina obyvatelé Chebu sepsala petici, ve které vyjadřují svůj nesouhlas se stavbou. Domnívají se, že stavba bude mít negativní dopad na krajinu a celkově životní prostředí. Navíc město už jeden obchvat má, vede na hraniční přechod v Pomezí u Chebu. Projekt je záležitostí Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje, který je také investorem. Nyní probíhá územní řízení.

Vedení města sice výhrady obyvatel zčásti chápe, ale stavbu obchvatu podporuje. Podle starosty Pavla Vanouška obchvat sice částečně zhorší komfort bydlení pro část obyvatel, ale ulehčí podstatně větší části lidí, kteří žijí v ulicích, kudy nyní jezdí nákladní auta. Jde například o Evropskou nebo Pivovarskou ulici.

Obchvat by měl svést dopravu ze silnice R6 v Dolních Dvorech a okolo města povede směrem k hraničnímu přechodu Svatý Kříž. Pokud se podaří dokončit územní řízení a stavba získá dotaci z Regionálního operačního programu, mělo by se na podzim příštího roku začít stavět.

Samotná výstavba by podle předběžných odhadů měla stát 350 milionů korun, na dalších 30 milionů přijdou výkupy pozemků a jejich následné vyjímání ze zemědělského půdního fondu. Předpokládá se, že 85 procent nákladů pokryje dotace z Regionálního operačního programu, zbytek financuje Karlovarský kraj.

Spustit audio