Turistický potenciál soutěsky vycítil kníže Edmund Clary-Aldringen. Oblíbená je i u filmařů

6. září 2023

Národní park České Švýcarsko neláká jen na Pravčickou bránu, můžete v něm zažít i romantickou plavbu po řece Kamenici. Její tok vede skrz soutěsky, které byly pro místní obyvatele mnoho let obtížnou překážkou.

Až do roku 1877, kdy se pět dobrodruhů v hřenské hospodě U zeleného stromu vsadilo, že s pomocí vorů soutěsky zdolají. Vypluli od Dolského mlýna a na několika čtyřmetrových plavidlech zdárně doputovali až do Hřenska.

Majitel zdejšího panství kníže Edmund Clary-Aldringen vycítil turistický potenciál, a tak povolal italské odborníky a pod jejich vedením pak na 200 dělníků soutěsky upravilo. Zbudovali plovoucí chodníčky, mostky, tunely, lávky nad vodou a odpočinkové místo s restaurací. Tichá soutěska přivítala první návštěvníky 4. května 1890 a od toho dne se jí také říká Edmundova, na počest prozíravého knížete.

Soutěsky jsou oblíbené nejen mezi turisty, ale i u filmařů, natáčely se v nich například některé scény z pohádky Pyšná princezna. Po rozsáhlém lesním požáru v létě roku 2022 musela správa Národního parku oblíbené soutěsky dočasně uzavřít.

autor: Jan Herget
Spustit audio