Trpíte alergií na pyly? Problém můžete mít klidně i mimo sezónu

29. prosinec 2022

Alergie patří celosvětově k nejrozšířenějším chronickým nemocem. V posledních desetiletích zdravotníci zaznamenali výrazný nárůst jejího výskytu ve všech věkových skupinách. Vůbec nejběžnější je přitom alergie na pyly. Jak se ukazuje, postižené dokáže potrápit i mimo pylovou sezónu, a to zkříženými alergiemi na některé druhy potravin.

Čtěte také

Jako zkřížená potravinová alergie se označuje stav, kdy imunitní systém člověka alergického na pyly nebo roztoče reaguje přehnaně také na některé potraviny. Podobná reakce se může vyskytnout i u lidí alergických na latex. Odborníci tento fenomén vysvětlují tím, že některé složky v potravinách se podobají alergenům obsaženým v pylech nebo roztočích. Imunitní systém alergika si je „splete“ se svým cílem a odstartuje vůči nim přehnanou obrannou reakci.

Obvykle se křížená potravinová alergie projevuje v místech, kde tělo přišlo přímo do styku s alergenní potravinou. Může jí o pálení nebo znecitlivění rtů nebo sliznice dutiny ústní, a to včetně jazyka. Šíření projevů do dalších častí těla není tak časté, ale může zasáhnout také hrtan, jícen, žaludek a střevo. Může dojít i k astmatickým projevům, ke kopřivce nebo k záchvatovitému zarudnutí kůže.

Nejčastější zkřížené alergie?

Zkřížená alergie se nejčastěji vyskytuje u lidí s pylovou alergií na břízu nebo lísku, u kterých se může objevit přecitlivělost na jablka, hrušky, třešně, višně, švestky, meruňky, broskve nebo lískové ořechy. Vysvětlení této reakce spočívá v příbuznosti rostlin břízovitých (bříza, líska) s rostlinami růžovitými, kam patří jabloně a řada dalších ovocných stromů.

Čtěte také

Další poměrně častou zkříženou alergie je kombinace přecitlivělosti na pyly pozdního léta (typicky pelyněk) s alergií na kořenovou zeleninu (mrkve, celer, petržel) a některé druhy koření, např. kmín, fenykl, koriandr, anýz, pepř, tymián.

Zajímavým případem zkřížené alergie je kombinace přecitlivělostí na roztoče s alergií na mořské plody, jako jsou chobotnice, krevety, krabi, garnáti nebo humři.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.