Trápí vás sucho v ústech? Produkci slin ovlivňuje hladina cukru. Pomoct může mléko i žvýkačka

26. červenec 2024

Sucho v ústech nemusí nutně souviset jen s nedostatečným pitným režimem. Co bychom měli ve vedrech pít a jak je to s polévkou? Které nemoci se projevují suchostí v ústech a jak správně dýchat?

„Ve vedrech se nedoporučuje popíjení kávy nebo černého čaje, protože oboje působí močopudně a organismus odvodní. Takže ta voda, kterou do sebe nalijete, jednoduše zmizí,“ upozorňuje lékařka Irena Kudrnovská.

„Naprosto nevhodné jsou také slazené limonády, protože dodají pouze energii, ale už ne tolik potřebné tekutiny. Nejlepší je čistá voda a ovocné čaje. Když je hodně velké vedro, tělo potem ztrácí spoustu minerálů. Ty nejlépe dodáte osolenou sodovkou. Vhodné jsou i minerální vody, ale tam opatrně. Stačí jedna dvě sklenice za den.“

„Co se týká polévky, to je vlastně takový iontový nápoj, protože obsahuje soli, které potřebujeme. O pivu se zase říká, že je to tekutý chleba, takže tam se minerály a ionty také najdou. Ale nic se nemá přehánět. Ve vedru se opijete i malým pivem,“ varuje lékařka.

Zvýšená konzumace alkoholu a kofeinu přímo vede k suchosti v ústech, protože alkohol dehydratuje. „My sice dostaneme nějaké množství iontů, ale alkohol aktivuje ledviny, a ta nás odvodní. Takže alkohol určitě ne,“ odmítá Kateřina Cajthamlová.

Příčiny suchosti v ústech

Za den bychom měli vyprodukovat 0,5–1,5 litru slin. „Malé slinné žlázy nám udržují ústní dutinu vlhkou. Velké slinné pracují, když jíme,“ vysvětluje lékařka Cajthamlová. Proč slinné žlázy přestanou slinit? Na vině jsou také mnohá onemocnění:

  • cukrovka
  • onkologická onemocnění
  • onkologická léčba, která může narušit slinné žlázy
  • žloutenka typu C
  • kamínky ve slinných žlázách
  • bulimie
  • chronický alkoholismus
  • cystická fibróza

Specifickou skupinou jsou léky. U nich je potřeba číst příbalový leták. „Nejčastěji jsou to léky na vysoký krevní tlak, betablokátory, antidepresiva, atropin do očí, léky na spaní (zolpiden) nebo léky na léčbu žaludečních obtíží (omeprazol). Vždy je potřeba toto konzultovat s lékařem, který vám lék předepsal,“ nabádá známá lékařka.

zubní protéza

Dalším specifikem může být zubní náhrada, která lehce dráždí ústní sliznici. Může tak ovlivnit produkci malých slinných žláz. „Doporučuji konzultovat se zubařem, čím například zubní náhradu čistit. Případně můžeme být na něco z toho materiálu alergičtí,“ dedukuje lékařka. Suchost ústních sliznic také zvyšuje riziko zubního kazu, proto v případě potřeby je dobré upřednostnit zubní pastu s mátou, která zvlhčuje.

Správné dýchání

Vyschnout v ústech může ze stresu, kdy klesne krevní tlak a projeví se nedostatečné zvlhčení v ústech. Ve stresu dýcháme rychleji a s otevřenými ústy.

„Dále je důležité zkontrolovat, zda opravdu dýcháte nosem. Pokud máte ucpaný nos, trpíte spánkovou apnoe nebo třeba polypy v nose, dýcháte pusou. Ráno se tak probouzíte a nemůžete odlepit jazyk od patra,“ vysvětluje důležitost dýchání Kateřina Cajthamlová.

Produkci slin ovlivňuje i hladina cukru

Pokud se se suchem v ústech potýkají lidé s cukrovkou, musí si poctivě měřit glykemický index a nesrovnalosti konzultovat s diabetologem. Záleží na hladině cukru a kolik tekutin diabetik vypije. Pokud je hladina cukru vyšší, trpí pocitem sucha v ústní dutině, pokud je hladina cukru nižší, může naopak víc slinit.

Probiotika

Jestliže se změnila mikroflóra v ústech, může pomoct i mléko a probiotika. „Mléko lehce nahrazuje produkci gelovitého, vazkého typu slin. Poraďte si v lékárně, existuje i gel do úst,“ uzavírá Kateřina Cajthamlová.

Krátkodobé sucho v ústech vyřeší úprava pitného režimu a žvýkačka (nejlépe s xylitolem), která pomáhá s produkcí slin.

Tvoří se sliny každému stejně? Jak se dělají testy na zjištění množství slin? Jak naopak řešit nadměrnou produkci slin? Poslechněte si rady paní doktorky Kateřiny Cajthamlové v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio