Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Tachovské městské slavnosti, Kašperskohorská pouť nebo Krašovský jarmark

3. srpen 2023

Tento víkend jste zváni na bohatý program do Tachova nebo Kašperských Hor. Milovníci leteckých modelů si přijdou na své v Mýtě a koná se také tradiční Krašovský jarmark. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Letní kostky v DEPU

UV instalace z lega

DEPO2015 ve spolupráci se společností Czech Repubrick připravilo herní expozici Letní kostky v DEPU. Dětská interaktivní výstava z LEGO® kostek pro malé i velké stavitele, spojená s digitálními a světelnými herními prvky, zavede návštěvníky všech věkových kategorií do světa kreativity, kde mohou stavět vše, co jim jen fantazie dovolí. Herna je rozdělena na několik částí. Pro nejmenší od 18 měsíců jsou připraveny bazénky s legem či koutek s vláčkem, pro starší unikátní stavěcí zóna a pro všechny interaktivní UV instalace se svítícími kostkami. Herní výstava bude otevřená do 31. srpna každý den od 10:30 do 18 hodin.

Tachovské městské slavnosti

Město Tachov nabízí od pátku 4. do neděle 6. srpna pestrý program plný hudby, tance, výstav, ale i dobrého jídla. V pátek vystoupí třeba skupiny Sto zvířat nebo Laura a její tygři. V sobotu se můžete těšit na Vlastu Horvátha nebo Lenku Dusilovou, v neděli zahraje Vojta Nedvěd & Tie Break nebo cimbálová muzika Olšavan. Připraven je program pro děti, malování na obličej, divadlo, hry a tanec. V sobotu projde městem tradiční průvod s bubeníky, orchestrem, kočárem, komedianty a mažoretkami. Podrobnosti najdete zde.

Krašovský jarmark

Tradiční každoroční jarmark na hradě Krašov se koná v sobotu 5. srpna od 10 do 16 hodin. Připravena je ukázka dobových řemesel, sokolnictví a středověká střelnice. Hrát bude skupina Subucus.

Modelářská letecká pouť

V sobotu 5. srpna jste zváni na modelářské letiště v Mýtě poblíž nádraží Kařízek. K vidění budou modely všech kategorií a předvedou je modeláři téměř z celé republiky. Představí modely větroňů, akrobatické speciály a makety skutečných letadel. Na jednom z nejhezčích modelářských letišť v republice s asfaltovou vzletovou plochou, mají diváci možnost zhlédnout i ukázky modelů poháněných turbínovým pohonem. Rychlost těchto tryskáčů dosahuje až 300 km/h. Dopoledne proběhne volné létání, ve 13:30 začne komentovaný program.

Radost v baroku

V sobotu 5. srpna můžete zajet do kostela sv. Martina ve Strážišti u Mladotic na koncert souboru Capella Ornamentata. Od 18 hodin uslyšíte hudbu italských mistrů první poloviny 17. století. Účinkují: Richard Šeda – cink, umělecký vedoucí, Jakub Michl – viola da gamba a Marek Čermák – varhanní pozitiv.

Kladrubské hudební léto

3. koncert 46. ročníku hudebního festivalu Kladrubské léto se koná v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v sobotu 5. srpna od 18 hodin Účinkuje Heroldovo kvarteto - Petr Zdvihal (1. housle), Jan Valta (2. housle), Karel Untermüller (viola) a David Havelík (violoncello).

Kašperskohorská pouť

V sobotu a v neděli 5. a 6. srpna se v Kašperských Horách uskuteční pouť Panny Marie Sněžné. Kromě duchovního programu se můžete těšit na pouťové atrakce na Žižkově náměstí, nebude chybět ani vystoupení folklorních souborů a hudebních skupin. Program obohatí i řemeslné trhy na náměstí. Podrobný program najdete zde.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.