Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Dny šumavského trojhradí, zábavný den na nové silnici Šlovice – Přeštice nebo dračí lodě

15. červen 2023

Tento víkend se můžete vydat za dobrou muzikou i skvělým jídlem. Máte šanci si projet na kole novou silnici anebo se vydat na závody dračích lodí. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Nefestík *23

V Nepomuku, přímo v areálu historické Zelenohorské pošty, se ve dnech 16. až 18. června koná již třináctý ročník přehlídky nezávislé hudební tvorby Nefestík. Hlavním mottem Nefestíku je objevování nových jmen a mladých talentů, dramaturgie festivalu se snaží představovat publiku zajímavé novinky na nezávislé kulturní scéně, a to nejen z českého jihozápadu. Těšit se můžete třeba na Acid Row, Bratři, David Pomahač, Ima Teva, Mutanti hledaj východisko či Zooblasters.

Holostok

Festival Holostok

Na festival Holostok jste zváni do Holostřev 16.–18. června. V areálu kolem barokní fary proběhne jeho 22. ročník. Po letech se hlavní stage festivalu stěhuje do stodoly, která má novou střechu i podlahu. Vystoupí kapely Makak Akustikus, Mi Martef a Skotační Kulomet, Dobrej matroš a К.А.П.Е.Ц., Maswakka Jazz Trio, Kitchen Duo, Mucha a další.

Fesťáček Plzeň

Program pro děti na celou sobotu 17. června obsadí areál atletického stadionu v zadních Skvrňanech. Bude tu spousta skákacích hradů, trampolíny, klauni, dílny, zoo a soutěže, ale taky třeba maskoti z Tlapkové patroly či vaření pro nejmenší. Vystoupí Michal Nesvadba, Fíha Tralala, Karol a Kvído, Paci Pac, Kája a Bambuláček a Pan Kravata.

Den otevřených dveří na silnici Šlovice – Přeštice

Den otevřených dveří na silnici Šlovice-Přeštice

V sobotu 17. června je připraven zábavný den pro rodiny s dětmi na nově dokončované silnici I/27 Šlovice – Přeštice. Zájemci si budou moci projet trasu na kole, bruslích, koloběžkách či po svých. Pro děti budou připravené zábavné hry a soutěže, všechny návštěvníky potěší výstava užitkových vozů, které se starají o údržbu našich silnic a dálnic. Akce proběhně od 10 do 17 hodin. Parkování vozidel je zajištěno na vyhrazeném parkovišti.

Dny šumavského trojhradí

RABÍ

Po celý víkend 17. a 18. 6. bude volně průchozí celý hradní areál. Příchozí si budou moci sami projít velkou část hradu včetně nádvoří, místností s modely hradu, Nového paláce, který slouží jako vyhlídkové místo, navštívit nejvyšší věž nebo prozkoumat členitá sklepení. Je přichystán i tištěný orientační plánek s doprovodným textem o místech, která lidé uvidí. Vedle toho je připravený i doprovodný program. Zvídaví návštěvníci budou moci poznat hrad z jiné stránky: v hradním areálu bude několik zastavení. Návštěvníci si vyzkouší práci archeologa, historika nebo třeba archiváře.

VELHARTICE

Připraveny jsou netradiční prohlídky gotického hradu s Bílou paní, která návštěvníky seznámí s bydlením na hradě za časů Buška z Velhartic, se středověkým jídlem, zábavou a životem dospělých i dětí. Účastníci programu se také seznámí s poddanými, pomůžou složit erb rytíři a pokloní se králi a královně. Návštěvníci projdou přes jedinečný kamenný most a do obranné věže Putny, odkud si odnesou malý kousek královského pokladu. Na nádvoří se budou hrát venkovní šachy či kuželky.

KAŠPERK

Po oba dny vystoupí skupiny scénického šermu Sordem, v sobotu navíc předvede své umění sokolnická skupina Teir. Návštěvníci se mohou rovněž těšit na působivé vystoupení akrobatů Aventyr. Program bude nepřetržitě probíhat od 11.00 do 16.30 hod. v horní části nádvoří. Připraveny budou dobrodružné výpravy do hradu, jež jsou určeny dětem ve věku 7 – 13 let. Jedná se o interaktivní prohlídku, při níž je průvodcem Karel, doprovázen svým věrným druhem, zbrojnošem Filipem. Stejně jako kdysi mladý Karel, budoucí král český, si budou moci děti vyzkoušet dovedností a zábavu z doby středověku.

Víno a jídlo na zámku Kozel

Vydejte se v neděli 18. června na zámek Kozel na festival, který propojuje zdejšího genia loci s gastronomickými zážitky. Ve vinařské sekci najdete čtrnáct tuzemských vinařství, food zónu budou tvořit tři desítky stánků a food trucků, a to vše budete moci konzumovat v piknikových zónách v zámeckém parku. Kulturní program nabídne vystoupení saxofonistky KJ Sax a pro děti tu bude přichystána spousta atrakcí a dílen. Chybět nebudou komentované prohlídky zámku.

Pilsner Dragons Cup 2023

14. ročník tradičního nedělního závodu na velkých dračích lodích na Borské přehradě v Plzni se koná 18. a 19. června. Pilsner Dragons Cup je již tradiční souboj posádek dračích lodí ve vlnách Borské přehrady. Jako každoročně se bude závodit v kategorii FUN (amatérské posádky) a FIRMY (firemní posádky) na tratích dlouhých 200 m a 1000 m. Letos budou závody oppět rozšířeny o druhý ročník závodů pro školy, který se uskuteční v pondělí 19. 6. 2023.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio