Tipy na víkend: DEPO Street Food Market, Dny šumavského trojhradí, Běh Kilometrovkou

27. září 2023

Od státního svátku 28. září až do neděle se konají nejrůznější akce napříč celým regionem. Stačí si vybrat. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

DEPO Street Food Market

Na milovníky dobrého jídla čeká ve čtvrtek 28. září v DEPO2015 pestrá ochutnávka pokrmů známých z pouličních občerstvení celého světa. Chybět nebude mezinárodní ani česká kuchyně, masové pochoutky, vegetariánská strava i sladkosti. Na své si přijdou milovníci dobrého vína i piva, servíruje se voňavá káva a další nápoje. Otevřeno je od 10 do 18 hodin, vstup zdarma. 

Rytířský turnaj pro Karla IV.

Jezdecký rytířský turnaj na počest Karla IV. a Elišky Pomořanské se koná 28. září od 11 hodin v Plzni na louce U Ježíška. V den sv. Václava se bude tančit, zpívat a hlavně se budou lámat dřevce o štíty udatných jezdců. Připomínáme výročí 660 let od založení plzeňské městské zbrojnice císařem Karlem IV. Těšte se na rytíře na koních, urozené pány, tanečnice a muzikanty. Bude připraveno dobové tržiště, občerstvení a také hry pro děti. Představení začínají v 11, 14 a v 17 hodin.

Dny Šumavského trojhradí

Ve dnech 28. 9. – 1. 10. bude na Rabí, Kašperku a Velharticích živo, společně totiž pořádají Dny Šumavského trojhradí. Tyto dny mají vždy jedno společné téma, ale každý hrad je pojme svým originálním způsobem s bohatým doprovodným programem.

Svatováclavské putování za medvědy

Celodenní svatováclavský program na státní svátek 28. září v Zoologické a botanické zahradě města Plzně nabízí každoročně návštěvníkům soutěžní procházku přes tři světadíly. Od hlavní pokladny vede k expozicím s africkými a asijskými zvířaty, aby vyvrcholila na vyhlídce nad medvědím výběhem. Zde budou připraveny zajímavosti o těchto šelmách, a jejich kompletní jídelníček. Program začne v 10 a potrvá do 17 hodin. Pro děti jsou připraveny vědomostní i dovednostní úkoly.

Grand Showtime

Ti nejlepší youtubeři se opět sjedou v Plzni. V pátek 29. září jste zváni do DEPA2015 na show, v které vystoupí internetové hvězdy jako Creep, Vitaa, Mattem, Terysa, Attack, Lukefry, Pokeccc a další. Po skončení představení následuje autogramiáda. Začátek je v 16 hodin.

Vodní hamr Dobřív

V sobotu 30. září pokračuje projekt Technologie našich předků, tentokrát s podtextem Tajemství tesařských seker – hlavatka. Akce se koná v areálu Vodního hamru Dobřív od 9 do 17 hodin. Uvidíte tesařskou sekeru hlavatku – několik typů jejího provedení, technologii výroby a její použití v tesařství v praktických ukázkách. Na místě bude možné si vyzkoušet několik druhů seker a k porovnání bude i blízký příbuzný pantok. V kovářské výhni vám mistr kovář ukáže údržbu hlavatky a seker obecně nebo výrobu tesařské kramle.

Běh Kilometrovkou po šesti

Tradiční akce pro psy a jejich páníčky se koná v sobotu 30. září. Vstupné je dobrovolné. Na startu bude možné podpořit útulek v Borovně finančně či donesením chovatelských potřeb. Doprovodný program bude zajištěn na Amfiteátru Lochotín a v přilehlém parku.Těšit se můžete na flyballový tým Pilsen F.A.S.T., veterinární poradnu, fyzioterapii pro psy, bude také možnost zkusit si agility a nebo si zasportovat na jedné z disciplín připravených sportovním centrem Krašovská aktivity. Registrace je od 13 hodin, začátek běhu ve 13:30.

Devadesátky

16:00 – 17:00 Nastřižený vlasy

17:30 – 18:30 Semtex

19:00 – 20:00 Burma Jones

20:30 – 21:30 Děda Mládek Illegal Band

22:00 – 23:00 Palice

23:30 – 00:30 Kečup

Plzeňská kulturní a kreativní zóna DEPO2015 bude v sobotu 30. září od 15 hodin hostit netradiční hudební projekt Tenkrát na západě – Devadesátky. Unikátní festival přestaví na jednom pódiu ve velkém sálu bývalé autobusové haly koncerty šesti legendárních plzeňských kapel, které vznikly v porevolučně uvolněném desetiletí. Na hudebních formacích Děda Mládek Illegal Band, Palice, Burma Jones, Semtex, Nastřižené vlasy a Kečup vyrůstá už druhá generace fanoušků. Ti nyní budou mít nejen jedinečnou příležitost spatřit všechny své oblíbence pohromadě během jediné akce.

70 let trolejbusů do Černic

Od zahájení trolejbusového provozu do Černic uplynulo 70 let. Kromě samotné trati bylo v roce 1953 vybudováno i obratiště ve směru od Černic v prostoru dnešního nám. Milady Horákové. Do Černic tak začala jezdit ve své době nejdelší trolejbusová linka 13, která měla v trase Bolevec – Černice téměř 11 km. V roce 2005 byl na této trase zaveden i první pravidelný provoz trolejbusů na alternativní pohon v Plzni, a to k OC Olympia. Výročí můžete oslavit v neděli 1. října od 10 do 16 hodin v Kopeckého sadech, kde se budete moci zdarma svézt historickými trolejbusy a bude připraven i doprovodný program.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související