Tipy do kuchyně: Co dělat, aby vajíčka zůstala déle čerstvá nebo jak zachránit sražený krém
![](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_16x9_tablet/public/images/9111b9a4ae88fe9702a1724ac75da11e.jpeg?itok=F8gS8YbI)
Tipy do kuchyně: Co dělat, aby vajíčka zůstala déle čerstvá nebo jak zachránit sražený krém
Vejce mají určitou životnost, vy ji ale můžete malým trikem prodloužit. Tmavou jíšku můžete připravit i bez tuku a Iva Hüttnerová poradí, co dělat, když se vám srazil krém.
- Vajíčka zůstanou déle čerstvá, když jejich skořápku potřete lehkou vrstvou oleje.
- Chcete mít kuře upečené dozlatova a s křupavou kůrkou? Potírejte ho při pečení mlékem s kouskem rozpuštěného másla nebo pivem s trochou medu.
- Na zahušťování tmavých omáček potřebujete tmavou jíšku. Připravíte ji jednoduše a navíc bez tuku. Stačí mouku nasypat na plech a při nízké teplotě opékat dozlatova.
- Játra na knedlíčky nemusíte zdlouhavě škrabat nožem. Můžete je jednoduše nastrouhat ještě zmrazená na hrubším struhadle.
- A sražený krém zachráníte, když ho budete pomalu zahřívat nad vodní lázní a šlehat metlou tak dlouho, dokud nebude zase krásně hladký a bez hrudek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.