Terezino údolí v podhůří Novohradských hor dává vyniknout kráse zdejší přírody

13. prosinec 2016
Česko – země neznámá

V podhůří Novohradských hor v jižních Čechách se nachází anglický park založený v polovině 18. století. Říká se mu Terčino nebo také Terezino údolí. Krásné přírodní scenérie doplňuje řada původních romantických staveb a krajinářských prvků. Údolí je ideálním místem pro rodinnou procházku.

Do Terezina údolí můžete vstoupit původní bránou z roku 1797. Následná cesta byla zakreslena už v původních plánech, je tedy pravděpodobné, že se po ní už před dvěma staletími mohla procházet či projíždět v kočáře i zakladatelka parku hraběnka Terezie Buquoyová.

Podoba parku vychází z tehdy módních romantických myšlenek Jeana-Jacquesa Rousseaua o pobytu ve volné, nespoutané přírodě. Základem je krásná novohradská příroda, které se místy pomohlo vybudováním zajímavých průhledů a několika romantických staveb.

Patří mezi ně i takzvaný Modrý dům. Stavba na ostrohu nad říčkou Stropnicí dostala své jméno podle původní modré střechy. Bylo to prý nejoblíbenější místo hraběnky Terezie, která v něm po smrti svého muže trávila každé léto. Jen pár metrů vzdálená Stropnice si ale časem vybrala svoji daň. Modrý dům poničilo hned několik povodní.

Dnes je z něj zřícenina, ze které zbyly pouhé dvě obvodové zdi. Působí ale nakonec možná romantičtěji než kdysi před staletími. A pozornosti návštěvníků jistě neujdou ani dva cypřiše před zbytky domu, jejichž původní domovinou nejsou jižní Čechy, ale daleká Amerika. Jeden je krásně vzrostlý, více než 15 metrů vysoký, druhému se v lůně Novohradských hor nikdy nedařilo a nedaří.

V podhůří Novohradských hor v jižních Čechách se nachází anglický park založený v polovině 18. století

Celým parkem, který má dnes rozlohu okolo 140 hektarů, se vine říčka Stropnice. A právě na ní vznikl zhruba 20 metrů vysoký umělý vodopád, další ze skvěle zakomponovaných architektonických prvků Terezina údolí.

Procházka údolím je příjemná v každou roční dobu, dnes vede skrz zhruba šest kilometrů dlouhá naučná stezka, díky které se návštěvníci o této národní přírodní památce dozvědí víc.

Spustit audio