Tereza, jedině Tereza

Slavný český muzikál Kdyby tisíc klarinetů, který je původně revuálním pásmem písniček, má prostý děj - v momentě, kdy chtějí vojáci střílet na zběhlého vojáka, kterého hraje Jiří Menzel, promění se jejich zbraně v hudební nástroje. Začnou proto namísto vojenských akcí připravovat hudební revue, kterou natáčí i televize pod vedením Jany Brejchové.

Na konci srpna 1964 natáčí v nahrávacím studiu na Barrandově Waldemar Matuška jeden ze svých největších hitů, písničku Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého "Tereza". Spolu s dalšími třinácti písničkami patří do muzikálu divadla Semafor "Kdyby tisíc klarinetů". Jeho filmová podoba vznikla v roce 1964 v režii Jána Roháče a Vladimíra Svitáčka. Waldemar Matuška si ve filmu zahrál spolu s Janou Brejchovou, Hanou Hegerovou, Evou Pilarovou, Karlem Gottem, Jiřím Suchým, Jiřím Šlitrem, Pavlínou Filipovskou a mnoha dalšími zpěváky a herci.

Je to vlastně docela jednoduchý příběh. Vojín Schulze odmítne podřizovat se nesmyslným rozkazům a opustí armádu. V civilu se schová v blízkém městečku, v tamní škole. Vojsko však Schulzeho bere jako zběha a chce ho dostat. Náhle se však stane zázrak - na území kasáren a městečka se zbraně mění v hudební nástroje. To je základní dějová kostra slavného českého filmového muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Natáčel se v létě roku 1964 ve Františkových Lázních a na zámku Kynžvart.

Zatím naposledy byl muzikál Kdyby tisíc klarinetů proveden na scéně plzeňského Divadla J. K. Tyla v Novém divadle v roce 2016, derniéru měl o tři roky později.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.