Tepelná čerpadla jsou jednou z možností, jak více ušetřit za topení

11. leden 2020

Zima je v plném proudu, a pokud se neohřejete ani doma, možná je na čase zapřemýšlet o změně způsobu vytápění.

Změna způsobu vytápění je velký zásahem do každého domu a je nutné jí dobře plánovat. Navíc můžete využít novou verzi dotačního programu Nová zelená úsporám. Podle Martina Protivy, místopředsedy představenstva společnosti Ekonomické stavby, můžete úspory na topení pojmout dvěma způsoby – investicí do zateplení venkovní obálky, nebo investicemi do nových technologií. Mezi ně patří i tepelná čerpadla.

Dotační program Nová zelená úsporám platí až do roku 2021, případně do vyčerpání finanční alokace. Takže máte dostatek času vše připravit a dotace výhodně čerpat. Program podporuje výstavbu nových rodinných i bytových domů a změny neekologických systémů vytápění. Tedy i zavádění tepelných čerpadel.

Princip ledničky, ale obrácený…

Pokud vám není jasné, na jakém principu tepelná čerpadla vlastně fungují, můžete si velmi zjednodušeně představit podobný princip, jako má lednička. Ale obrácený. Jedno tepelné čerpadlo může vytopit celý rodinný dům o ploše 300 m2. Záleží pouze na tom, jak je výkonné.

Tepelné čerpadlo (ilustrační foto)

Rozlišujeme několik druhů, zjednodušeně podle toho, odkud se energie bere a kam se dává. Takže si můžete vybrat čerpadlo „vzduch, voda“, „vzduch, vzduch“ nebo „voda, voda“. První údaj stanoví, odkud energii bereme, a druhý kam jí dáváme. Pokud si tepelné čerpadlo pořídíte, kotel už nebudete potřebovat. Tepelná čerpadla mají v sobě navíc další bivalentní zdroj – elektrokotel. Pokud venkovní teplota mimořádně klesne pod více jak -10 °C, pomáhá s dotopením jako záložní zdroj.

Tepelná čerpadla je možné instalovat i do staršího domu

Pokud stavíme nový nízkoenergetický dům, s koncepcí tepelného systému se počítá v celkovém návrhu. Tepelná čerpadla je ale možné instalovat i do již existujícího staršího domu, který má samostatný topný systém. Záleží pouze na tom, jestli je nízkoteplotní nebo vysokoteplotních.

Tepelné čerpadlo je možné osadit k nízkoteplotnímu systému. Problémy nastávají v případě vysokoteplotního systému, kdy je nutné počítat s tím, že je často nutné vyměnit také radiátory a zainvestovat do dodatečného zateplení domu tak, aby systém byl dostatečně výkonný. Investice jsou velké, návratnost se ale vyplatí.

Hlavním rizikem při osazování nových technologií je pouze špatně připravená koncepce

Hlavní úskalí při osazování nových technologií do starších domů je pouze ve volbě systému. Nový systém je potřeba vhodně navrhnout s ohledem na stávající stav. U rekonstrukcí je nutné zhodnotit nejprve tepelné ztráty objektu a případně navrhnout nějaké další opatření, aby celá nová koncepce dobře fungovala.

Samozřejmě u nových rodinných domů je vše jednoduché, vše je propočítáno už v rámci návrhu rodinného domu a souvislosti jsou tam nastavené správně. U tepelných čerpadel je lepší naddimenzovat výkon, aby čerpadlo neběželo pořád ve 100% režimu. U systémů „vzduch, voda“ je to pak i výhodnější v tom, že tepelné čerpadlo bude méně hlučné.

Spustit audio