Téměř pět století se věnují ženy ze západočeského regionu paličkování

27. prosinec 2018 14:05

Paličkované krajky patří k tradičním výrobkům z Krušných hor. V západočeském regionu se řemeslu věnují ženy už téměř pět století.

Hvězdy, komety nebo rybičky. Takové motivy se nejčastěji objevují na vánočních paličkovaných krajkách. Jana Dvořáčková je jedna z krajkářek, která se řemeslu věnuje několik let: „Je to hvězda v pětiúhelníku. Je v tom spojeno více technik najednou. Jsou to polohodové kostičky a plátnové kostičky,“ popisuje svůj výrobek paní Dvořáčková.

„Historie vánoční tématiky v paličkování se píše zhruba od druhé světové války. Ve 20. století se v Krušných horách paličkovali hodně dečky a ubrusy. Právě středy kulatých deček mohou sloužit jako vánoční ozdoba. Jinak paličkované vánoční ozdoby jsou v posledních dvaceti letech velkým hitem,“ vysvětlila učitelka paličkování Marie Vránová.

K paličkování se schází v karlovarské základní škole v Tuhnicích také děti. Jedním z nich je například Adélka: „Paličkuji už 6 let. Dělám hodně sportu, takže si u toho odpočinu.“ Své výrobky vystavuje Spolek Krušnohorská krajka každý rok v Krajské knihovně Karlovy Vary. Letošní adventní výstavu věnovali paličkovaným postavám.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související