Kdo si hraje, nezlobí a o železničních modelářích to platí doslovně

13. prosinec 2018 08:00

Stříkací pistole, lepidlo, tmel a pilníček. To je základní výbava železničního modeláře. Jeden z klubů modelářů sídlí v Městském domě dětí a mládeže v Ostrově na Karlovarsku.

Do modelářského klubu chodí zhruba pět stálých žáků, scházejí se zde dvakrát týdně, ale samotná příprava se odehrává doma. Na jednom modelu se pracuje i několik měsíců.

„Je to nákladní čtyřnápravový vagon o velikosti 1:120. Pracoval jsem na něm devět měsíců a celkem mě to bavilo. Vagon bude na soutěži a na různých výstavách,“ popisuje jeden ze svých modelů člen klubu Marek Lhotan.

Klub se účastní různých soutěží a soustředění, odkud si přivezl nejedno ocenění

„Jedná se o školení pro talentovanou mládež, kam se dělá výběr z celé republiky. Jezdí tam vždy instruktor a dva nejlepší žáci, kteří staví modely vozů nebo železniční stavby,“ přiblížil soutěže vedoucí kroužku Petr Kraus.

V domě dětí a mládeže má kroužek dvě místnosti. V jedné se nachází dílna, v té druhé velké kolejiště: „Výstavní místnost našeho klubu patří největšímu kolejišti o rozměrech šest krát čtyři a půl metru. Předěláváme ho do české podoby přelomu 70. a 80. let,“ dodal předseda klubu železničních modelářů Jiří Výborný

autoři: Jan Čech , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio