Tažené koblihy ze Zámečníkovic mlýna ve Čkyni

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Ing. Václava Malovického – vlastivědného gastronomického etnografa a spisovatele

Suroviny:

7 dkg másla
7 dkg cukru
rum (dle chuti, minimálně však 4 lžíce)
1 lžíce citrónové šťávy
nastrouhaná citrónová kůra
lžička soli
3 dkg droždí
3 vejce
1/2 kg mouky
1/4 l mléka
sádlo nebo tuk na smažení

Postup:

Do mísy dáme rozpuštěné máslo, cukr, rum, citrónovou šťávu, na špičku nože citrónové kůry a sůl. Přidáme droždí a vejce. Vše dobře promícháme a za stálého míchání přidáváme mouku a ohřáté mléko tak, aby hotové těsto bylo jemné. Poté necháme vykynout.

Na pomoučeném vále vyválíme malé kuličky a necháme dokynout. Na pánvi rozpálíme sádlo (tuk). Z kuliček uděláme bochánky. Prsty těsto vytáhneme a stočíme a od středu vytvoříme kruh válečkem. Střední část zůstane tenká. Pokud se těsto začne trhat – začneme raději od začátku. Kobliha musí být neporušená! Koblihy položíme do tuku a můžeme pozorovat, jak se kobliha nafukuje. Otáčíme vařečkou. Pokud jsou obě strany dozlatova osmažené, koblihu vyndáme. Necháme okapat.

Pocukrujeme moučkovým cukrem nebo cukrem s vanilkou a skořicí. Můžeme podávat s „marendou“ z jahod nebo borůvek. Možná je i kombinace zakysané smetany a jahod nebo borůvek.

autor: odborník