Také v Karlovarském kraji lidé vzpomínají na Václava Havla

20. prosinec 2011

Po celé České republice si lidé připomínají památku zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla. Karlovarský kraj v tomto není výjimkou. Kondolenční knihy jsou umístěny v budovách radnic i úřadů. Na některých místech, a to obvykle tam, kde bývala shromáždění v listopadu 1989, pak vznikají improvizovaná pietní místa.

To vzniklo například i ve vestibulu budovy magistrátu Karlových Varů v Moskevské ulici. Umístěn je tady nejenom Havlův portrét, ale lidé se mohou podepsat rovněž do kondolenční knihy. Mezi prvními přišel například náměstek primátora Jiří Klsák a podpisů postupně přibývá.

V Chebu si lidé památku bývalého prezidenta připomínali na pietním shromáždění v horní části náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Na shromáždění promluvil chebský starosta Pavel Vanoušek a místní farář Petr Hruška. Na radnici je umístěna kondolenční kniha.

Václav Havel při podpisu do pamětní knihy Karlových Varů

V Sokolově vytvořila radnice pietní místo s kondolenční knihou ve vestibulu a na schodech Hornického domu, odkud tehdejší prezident v roce 1990 mluvil k veřejnosti. Radnice v Ostrově připomíná Havlovu památku tiskovými materiály vyvěšenými před radnicí a lidé zapalují svíčky například u kulturního domu.

Kvůli státnímu smutku se ruší také divadelní představení, koncerty nebo promítání v kinech. Odkaz Václava Havla si připomenou i v některých školách. Například gymnázium v Sokolově na středu připraví pro žáky speciální program. Podle zákona je v době státního smutku zakázán hazard. Mimo provoz tak budou i kasina a herny.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Andrea Strohmaierová
Spustit audio