Sýrové měchuřinky Kateřiny Kroupové jsou receptem z poválečného rozhlasu

Skvělé jednohubky v podobě malých smažených sýrů v odlehčené verzi nás v Pochoutkovém roce naučila Kateřina Kroupová z Hrdel na Litoměřicku. Recept má po své mamince, která si ho zapsala z vysílání poválečného Československého rozhlasu. Takže nám ho tímto vrací.

Sýrové měchuřinky

Ingredience na 100 kusů:

1,3 kg eidamu (30% tuku)

10 bílků

špetka soli

10 lžic hladké mouky

strouhanka na obalování

olej + sádlo na smažení

Postup:

Sýr nastrouháme (větší množství v robotu) najemno. Lepší jsou delší vlákna strouhaného sýra, měchuřinky pak lépe drží.

Vaječné bílky našleháme se špetkou soli dotuha. Do velké mísy nasypeme strouhaný sýr a zasypeme 10 lžícemi hladké mouky. Opatrně promícháme, aby se sýr neslepoval. Přidáme našlehaný sníh a vymícháme těsto.

Těsto nabíráme lžící a vytváříme v dlani měchuřinky ve tvaru i velikosti jako je olomoucký tvarůžek.

Měchuřinky pak obalíme v dostatečném množství strouhanky a lehce zmáčkneme, aby těsto drželo pohromadě.

Do kastrolu nalijeme olej a přidáme kus sádla ve vrstvě cca 2 cm, aby měchuřinky v tuku plavaly. Opečeme po obou stranách asi 2 minuty, dáme odkapat.

Měchuřinky můžeme jíst jako jednohubky k vínu nebo pivu, případně podávat s bramborovou kaší a okurkovým salátem.

Kateřina Kroupová

Recept na sýrové měchuřinky podědila paní Kroupová po své mamince, která si ho kdysi zapsala při poslechu Československého rozhlasu po 2. světové válce. Od té doby u nich v rodině měchuřinky dělají a pokaždé s velkým úspěchem.

Paní Kroupová je zvyklá vařit ve velkém, má doma totiž šest dětí a stará se i o hospodářství se slepicemi, husami i králíky.