The Swinging Blue Jeans: Hippy Hippy Shake

23. květen 2023

Vedle Beatles, vystupovalo na začátku 60. let v hamburské tančírně Star Club několik dalších skupin. Jednou z nich byla i parta The Swinging Blue Jeans.

Když v první polovině 60. let měla nějaká kapela ve svém repertoáru písničku Hippy Hippy Shake, úspěch byl zaručen. Byl to velký hit po celém světě. Skladbu zpopularizovala jedna ze skupin, reprezentujících tzv. Mersey, nebo též Liverpoolský sound. Jednalo se o teritoriální a stejnou měrou i reklamní název.

V Liverpoolu v té době působilo skoro pět set kapel hrajících dixieland, skiffl a rock and roll. Jednou z nich byla i skupina The Swinging Blue Jeans. Její základ vznikl v r. 1958 zajímavým způsobem, a to tak, že se na talentové soutěži dali dohromady členové dvou kapel, které obsadily první a druhé místo. Brzy se o nich v celém městě začalo pochvalně mluvit, a proto získali angažmá v místních věhlasných klubech Mardi Gras a Down Beat. A získali též prostor v rozhlasovém vysílání. Nahrávací smlouva a vydání prvního singlu na sebe nedaly dlouho čekat. Skladba Hippy Hippy Shake se v lednu 1964 vyšplhala na druhé místo.

Mersey sound byl však nucen ustupovat jiným žánrům, hlavně, stále populárnějšímu rhythm and blues. V r. 1968 bylo oznámeno ukončení činnosti, i když po personálních změnách The Swinging Blue Jeans vystupují na různých retro akcích dodnes.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.