Švihák lázeňský přibližuje v Mattoni Muzeu Zlatý věk lázní

27. červen 2019 08:20

Nová tematická výstava v Mattoni Muzeu v Kyselce u Karlových Varů mapuje počátky slavné firmy a jejího zakladatele Heinricha Mattoniho. Expozice návštěvníky seznamuje s lázeňskými procedurami v Kyselce, v době její největší slávy v polovině 19. století. Pomocí instalací, aranží a dobových kostýmů přibližuje autorka výstavy Veronika Kudláčková Psotková šest základních lázeňských procedur, využívaných v polovině 19. století.

„Vzhledem k tomu, že do atmosféry letošní výstavy Švihák lázeňský vstupujeme pomocí obrazových scénografií, vznikly rovněž doprovodné artefakty, rekvizity a především textový a obrazový průvodce jednotlivými procedurami v kontextu lázeňství v Kyselce,“ popisuje podobu výstavy autorka. K vidění je tak například ukázka tehdejší elektroléčby, vodoléčby či pitné kúry. Elektroléčbu přibližuje figurina muže v klasickém obleku, který odložil sako, vyhrnul si rukávy a nohavice. Muž sedí na židli, ruce a nohy má položené v kádích s vodou, do které je zaveden slabý elektrický proud. Nechybí samozřejmě ani postava lázeňského šviháka a dámy v dobových kostýmech.  Výběr kostýmů zajistila autorka kostýmů ze seriálu Já, Mattoni, Andrea Králová.

Přibyly i dětské práce

Na lázeňské expozici se podílí také děti ze základních škol na Karlovarsku. Ty v rámci soutěže vyhlášené Mattoni Muzeem společně ve třídách vytvořily díla na téma Lázeňství na přelomu 19. a 20. století v Kyselce. Práce jsou vystaveny v prostoru bývalé stáčírny. Většinou jde o koláže, kdy jsou do dobových lázeňských prostor umístěny fotografie žáků v historických kostýmech. „Na soutěži mě baví, že umožňuje dětem a učitelům uchopit látku hravě a klade důraz na spolupráci celého kolektivu,“ komentuje soutěž porotkyně, mezinárodně úspěšná česká grafička žijící ve Velké Británii – Míla Fürstová.

Do Kyselky motorákem

V období letních prázdnin je možné se do Kyselky vydat z Karlových Varů také historickým motorovým vlakem M 240.0100 zvaným Singrovka. Mattoni Expresem. Zvláštní spoj s názvem „Mattoni expres“ vyjede poprvé v sobotu 29. 6. a dále pak pojede každou prázdninovou sobotu až do konce srpna. Odjíždět bude v 9:30 z dolního nádraží v Karlových Varech a přes „horní“ karlovarské nádraží a Vojkovice nad Ohří doveze cestující do Kyselky. Motorový vůz ještě uskuteční mezi Kyselkou a Vojkovicemi nad Ohří dvě jízdy tam i zpět a v 15:20 se vydá z Kyselky na zpáteční jízdu do Karlových Varů.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio