Světnička Vladimíra Menšíka v českolipském muzeu připomíná pohodu jeho letního sídla

30. říjen 2023

Na otázku, kdo byl Vladimír Menšík, asi každý odpoví herec, bavič, vypravěč. Známý je také jeho moravský původ, Ivančice proslavil jako nikdo jiný. Spojení slov Menšík a chalupář připomene většině seriál Chalupáři. Ovšem Vladimír Menšík byl i chalupářem ve smyslu majitel chalupy. Chalupa Menšíkových stojí na Českolipsku v Libereckém kraji. V roce 2005 ji rodina prodala novým majitelům, ale část jejího vybavení darovala českolipskému muzeu.

„Když paní Menšíková prodávala chalupu, nabídla muzeu část vybavení. Muzeum to přivítalo a splnili jsme i její přání, aby tady byla památka na pana Menšíka,“ přibližuje vznik světničky etnograf českolipského muzea a specialista na chalupy slavných na Českolipsku Marek Hofman.

A tak se návštěvníci mohou posadit za stůl na lavici či židli, na kterých sedával Vladimír Menšík. A rozjímat u skleničky a lahvinky vománkového vína a podívat se na malé rodinné video pořízené na chalupě.

Muzejní světnička není velká prostorem, ale exponátů je v ní celá řada. Od malované skříně a truhly, sady keramického nádobí, obrazů či hodin přes houpací křeslo a harmonium až po legendární Menšíkův župan. Na stěnách samozřejmě nechybí připomínky jeho rolí. A spoustu zajímavých věcí se lze dozvědět z dokumentů na stole. Mimo jiné je tam vidět, jak Menšíkovic chalupa vypadala, když ji v roce 1965 pořídili za 3 000 Kčs a jak při jejím zvelebování sám mistr přiložil ruku k dílu.

Návštěvníci se mohou posadit ke stolu, u kterého sedával Vladimír Menšík. A rozjímat u sklenky vománkového vína

A pokud pak zatoužíte vidět přímo roubenou chalupu, kde chvíle volna s rodinou a přáteli trávil Vladimír Menšík, najdete ji na břehu řeky Ploučnice v Dolní Polici u Žandova, kam je možné se z České Lípy dostat třeba vlakem nebo autobusem. Je to jen 12 kilometrů. Expozice nazvaná „Na chalupě u Vladimíra Menšíka“ v přízemí hlavní budovy Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě je přístupná celoročně od úterý do neděle a ve státní svátky od 9 do 17 hodin.

Spustit audio