Sváteční hovězí pečeně
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 10 porcí:
- 2 kg zadního hovězího masa (nejlépe květová špička)
- 200 g slaniny
- 200 g cibule
- 150 g kořenové petržele
- 150 g mrkve
- 50 g celeru
- 2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 2 polévkové lžíce sádla
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 polévkové lžíce vegety nebo podobného koření
- 6 sušených švestek
- 6 sušených fíků
- 1 jablko
- 3 dl červeného vína
- 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
- 2 bobkové listy
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 snítka tymiánu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
Očištěné maso prošpikujeme slaninou, nakrájenou na klínky, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokapeme olejem a v chladu necháme alespoň 2 hodiny odpočinout. Potom ho ze všech stran opečeme v rozpáleném sádle. Opečené maso vyjmeme a ve výpeku osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Poté k ní přidáme plátky očištěné zeleniny a česneku. Vše krátce zasmahneme.
Do zeleninového základu vložíme zpět maso, okořeníme vegetou nebo podobným kořením, podlijeme vínem a v troubě pod poklicí pečeme cca 2 hodiny při 170 °C. Během pečení maso obracíme a podléváme vodou a vínem. K téměř měkkému masu přidáme rajčatový protlak, sušené švestky, fíky, oloupané a na plátky nakrájené jablko, všechno zbylé koření, dosolíme a dále dusíme.
Měkké maso vyjmeme, mírně prochladlé nakrájíme na porce. Omáčku přecedíme přes síto a přelijeme jí porce masa.
Poznámka: Komu nevadí v omáčce kousky zeleniny, můžeme ji tam ponechat, odstraníme pouze koření.
Doporučená příloha: bramborové noky, dušená rýže, kompoty, čerstvá zelenina.
Celková doba přípravy cca 3,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka