Sváteční hovězí pečeně

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 10 porcí:

  • 2 kg zadního hovězího masa (nejlépe květová špička)
  • 200 g slaniny
  • 200 g cibule
  • 150 g kořenové petržele
  • 150 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 polévkové lžíce vegety nebo podobného koření
  • 6 sušených švestek
  • 6 sušených fíků
  • 1 jablko
  • 3 dl červeného vína
  • 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 2 bobkové listy
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 snítka tymiánu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Očištěné maso prošpikujeme slaninou, nakrájenou na klínky, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokapeme olejem a v chladu necháme alespoň 2 hodiny odpočinout. Potom ho ze všech stran opečeme v rozpáleném sádle. Opečené maso vyjmeme a ve výpeku osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Poté k ní přidáme plátky očištěné zeleniny a česneku. Vše krátce zasmahneme.

Do zeleninového základu vložíme zpět maso, okořeníme vegetou nebo podobným kořením, podlijeme vínem a v troubě pod poklicí pečeme cca 2 hodiny při 170 °C. Během pečení maso obracíme a podléváme vodou a vínem. K téměř měkkému masu přidáme rajčatový protlak, sušené švestky, fíky, oloupané a na plátky nakrájené jablko, všechno zbylé koření, dosolíme a dále dusíme.

Měkké maso vyjmeme, mírně prochladlé nakrájíme na porce. Omáčku přecedíme přes síto a přelijeme jí porce masa.

Poznámka: Komu nevadí v omáčce kousky zeleniny, můžeme ji tam ponechat, odstraníme pouze koření.

Doporučená příloha: bramborové noky, dušená rýže, kompoty, čerstvá zelenina.

Celková doba přípravy cca 3,5 hodiny.