Studenti navrhli, jak má vypadat karlovarský podchod u Becherovky

31. květen 2013

Vyhlášením výsledků skončila v Karlových Varech soutěž studentů architektury a designu nazvaná „Živé podchody.“ Cílem soutěže bylo najít řešení, jak oživit zchátralé podchody mezi karlovarskými dopravními terminály.

V soutěži na uspěly tři projekty. Veřejnosti se líbil návrh nazvaný „Stovka“ který by podchody proměnil v místo zábavy a sportu, symbolizované běžeckou dráhou. Odborníci hlasovali pro návrh, který by prostranství u podchodů změnil v symbolický diskusní Hydepark. Vedení lázeňského města udělilo zvláštní cenu návrhu nazvanému Beton - voda, který chce nevábné místo upravit na vodní zátiší plné barev.

Do soutěže se zapojily desítky studentů z celé republiky. Vedení města nevylučuje, že některé nápady při úpravě podchodů u Dolního nádraží opravdu využije. Na území města je totiž další desítka podchodů, která je rovněž v zanedbaném stavu. Akci zorganizovalo občanské sdružení PROTEBE live, které se o zkulturnění podchodů v centru Karlových Varech dlouhodobě angažuje. Nejznámějším projektem spolku je přestavba bývalých veřejných toalet v interaktivní galerii SUPERMARKET wc.

autor: zdt
Spustit audio