Studenti chebského gymnázia si vyzkoušejí roli zastupitelů

26. březen 2014

Chebští studenti si tento pátek vyzkouší na radnici roli zastupitelů. Půjde o simulační hru o komunální politice, kterou vyvinula v roce 1998 nadace Friedrich-Ebert-Stiftung v Německu.

„Studenti Gymnázia Cheb se vžijí do rolí zastupitelů a budou moci diskutovat se starostou, skutečnými zastupiteli i veřejností o řešení vybraných problémů města. Navštíví skutečné jednání zastupitelstva, které se koná 27. března od 14 hodin v obřadní síni Městského úřadu Cheb na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.

V pátek 28. března od 9 hodin se pak uskuteční simulované zasedání zastupitelstva, kde budou sami diskutovat o problémech ve městě a navrhnou, jak by je mohlo zastupitelstvo řešit,“ vysvětlil místostarosta Vladimír Hartmann. Ten povede simulované jednání.

„Studenti si nejenom vyzkoušejí práci těch, kteří ve městě rozhodují, ale taková zkušenost může prolomit předsudky a nedůvěru, které často mladí lidé vůči politice mají. Cílem projektu je, aby se zvýšil zájem mladých lidí o dění v jejich bezprostředním okolí, a aby věděli, jak mohou aktivně přispět k řešení místních problémů,“ uvedl koordinátor projektu Martin Voráč.

Od roku 2011 se hra uskutečnila také ve více jak patnácti českých a moravských městech. Poprvé se do této hry zapojili studenti chebského gymnázia v roce 2012 ve spolupráci s městem Cheb.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio