Středočeský Monínec je rájem lyžařů. I bez sněhu nabízí jízdu na tubingové dráze

18. leden 2016
Česko – země neznámá

Pokud si chcete zalyžovat, nemusíte nutně jezdit do hor. V samotném srdci Čech by sjezdovku čekal asi málokdo, přesto je areál Monínec skvělým místem pro lyžaře. U hranice Jihočeského a Středočeského kraje mají k dispozici kompletní servis pro zimní sporty.

Vrch Monínec leží v srdci České Sibiře a kombinace místního mikroklimatu, severní stráně a nadmořské výšky z něho tvoří jedinečný přírodní ledovec. Lyžařům i snowboardistům je tu k dispozici několik sjezdovek. Pohodlnou cestu na vrchol zajištuje čtyřsedačková lanovka a v horní části velké sjezdovky 600 metrů dlouhá dvoukotva.

Lyžaři tu mají k dispozici zázemí s kompletním vybavením pro zimní sporty včetně půjčovny, skiservisu.nebo prodejny sportovních doplňků. Díky zasněžování tu lze lyžovat i v době, kdy jinde už vytáhli kola. Celý svah je navíc osvětlen a zájemci si tak mohou užít i večerní lyžování. V areálu funguje také restaurace a hotel.

Na lyže i do Seznamky

Do Monínce se sjíždí lyžaři ze širokého okolí, což byl možná důvod, proč na místní sjezdovce zavedli oblíbenou „Seznamku“. Stačí si na lyžařskou helmu nalepit speciální nálepku, díky které okolí hned ví, že na Monínci nejen lyžujete, ale také hledáte partnera. Ostatně 1 200 metrů dlouhá sjezdovka nabízí dost času k seznamování.

Na Monici se lyžuje, i když prší

Místní lyžařská škola nabízí výuku dospělým i dětem na tzv. Školní sjezdovce s pohyblivým kobercem dlouhým přibližně 100 metrů, který i nejmenší lyžaře bezpečně vyveze nahoru. Lyžařská školička Hravé lyžování je zaměřená především na malé děti a mateřské školy. Učit se tu mohou nejen lyžovat, ale i jezdit na snowboardu.

Areál Monínec nabízí i tubingovou dráhu

Hned vedle Školní sjezdovky je na mírném svahu oblíbená tubingová dráha. Je pokryta speciálním plastovým povrchem, který umožňuje jízdu korytem nejen v zimě, ale i v létě. Dráhu stačí pouze pokropit a o dobrodružnou jízdu se už postarají plastová sedátka ve tvaru pneumatik.

Tubingová dráha je vhodná pro celou rodinu

Na 160 metrů dlouhé trase dosáhnete rychlosti, která připomíná sáňkování. V cíli jízdu přirozeně zbrzdí silnější koberec, na kterém „pneumatika“ pohodlně zastaví. Jízda je naprosto bezpečná. Tuto jedinečnou atrakci využívají především děti. Vyzkoušet si ji ale samozřejmě mohou i dospělí.

Spustit audio