Střední průmyslová škola v Ostrově u Karlových Varů dnes představila nový sportovní vůz

Sportovní vůz Střední průmyslové školy Ostrov představili ve čtvrtek 3. října studenti na výstavě Kam po škole. Na jeho výrobě pracovala v uplynulých 12 měsících skupina studentů. Montáži motorového vozidla se věnovali především ve svém volném čase pod odborným dohledem učitelů.

Stavbou sportovního vozidla si studenti v praxi ověřovali teoretické znalosti z oboru zaměřeného na konstrukci automobilů. Posloužila jim k tomu stavebnice osvědčeného modelu vozidla Kaipan ze severočeské Smržovky. Aby studenti získali co nejvíce dovedností pořídila škola jen základní rám a laminátovou karosérii. Zbytek potřebných dílů škola získala z vysloužilé Škody Favorit, ze které podle plánů využila motor, nápravy, převodovku a část elektroinstalace. Studenti museli při práci hodně improvizovat, část karoserie museli slícovat. Zadní světla museli sami navrhnout a vyrobit. Stavba se odehrávala po vyučování. Zhruba desetičlennému týmu trvala 12 měsíců.

Sportovní vozidlo studentu vznikalo pod odborným dohledem učitele Oty Šikýře: „Nechali jsme se inspirovat Krajem Vysočina. Právě tam modely vozidla Kaipan pro školy zakoupili. Díky tomu je kluci mohli začít skládat. Na každé střední škole postavili jeden. Říkal jsem si, že když to jde na Vysočině, musí to jít i v Karlovarském kraji. Finančně nám pomohl kraj. Spolupracovali jsme také se Střední průmyslovou školou dopravní v Plzni. Právě tam vyučují obor autolakýrník, který v Karlovarském kraji prakticky chybí. Náš automobil získal v Plzni nádherný metalický lak.“ 

Výsledek roční práce teď Střední průmyslová škola Ostrov představila na výstavě studijních oborů, kterou pořádala ve svém moderním areálu. V podobných projektech, které by mohly zlepšit odbornou úroveň studentů, chce ostrovská průmyslová škola pokračovat.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související