Stavební firma nestihne opravit schodiště a terasu Hornického domu v Sokolově

2. září 2015

Stavebníci nestihnou dokončit opravu schodiště a terasy Hornického domu v Sokolově podle plánu. Práce měly být hotové příští týden a neměly tak zasáhnout do hornických oslav, které město chystá.

Vypadá to, že hotovo bude nejdříve v říjnu. Firma to zdůvodňuje například tím, že stav podloží byl horší, než se předpokládalo.

Památkově chráněný objekt v Sokolově stojí od roku 1925. I schodiště je z této doby a dokonce se podaří jeho větší část zachovat. Co se ale nedaří, jsou práce jako takové. Rekonstrukce, včetně přední terasy, se protáhne nejméně do října.

„Firma nám slíbila, že to bude dokončené do 5. září tak, aby v klidu mohla proběhnout Hornická pouť. To se nestalo, takže se nám to komplikuje,“ říká ředitel Městského domu kultury (MDK) Ladislav Sedláček.

Šéf sokolovské kultury to dává za vinu najaté firmě. Poukázal přitom na to, že při tendru byla ze zákona rozhodující nejnižší cenová nabídka s tím, že za jiných okolností by pravděpodobně zvítězil jiný dodavatel. „Můj subjektivní pocit i z kontrolních dnů je ten, že firma ty práce hrubě podcenila,“ myslí si Sedláček.

Stavbě šéfuje Lubomír Matal. Ten tvrdí, že na rekonstrukci pracuje lidí dost. I zkušeností prý má firma hodně a jejich práci podle něj často brzdil i kulturní program v budově.

„U osmi pilířů, které podpírají balkon, bylo zjištěno, že zcela chybí základy. Díky tomuto zjištění se musela udělat nová projektová dokumentace a z toho důvodu došlo ke zpoždění,“ tvrdí Matal.

Veškeré práce protáhne i náročnější oprava terasy. Ta se měla původně jen sanovat. Nakonec ale stavbaři musí zajistit, aby se dešťová voda dostala přímou cestou do
kanalizace.

„Je škoda, že se to nevyřešilo už v roce 2004, kde se dělala rekonstrukce. Ale teď se zjistilo, že za to mohou svody, takže se bude muset ještě navíc překopat silnice. Ten zásah tak pocítí všichni lidé, kteří pojedou na náměstí Budovatelů,“ říká Ladislav Sedláček.

„Všichni jsme tak trochu smutní, že nebudeme mít přístup do Hornického domu v době Hornické poutě. Ale na druhou stranu ať se to udělá pořádně a další desítky let to vydrží,“ okomentoval situaci ředitel sokolovského muzea Michael Rund, který rekonstrukci MDK dokumentoval i do své nové knihy.

Náhradní termín dokončení oprav je posunutý na konec října. Pro zhotovitele zatím bez sankcí.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio