Státní hrad a zámek v Bečově otevírá novou sezonu. Lákat chce na na zmodernizovanou expozici

Na jedné straně nová hradní expozice se známým relikviářem svatého Maura, na straně druhé zaparkované kočárky pro děti ukrajinských žen. I tak vypadají v začátku hlavní sezony interiéry státního hradu a zámku v Bečově nad Teplou. 

Bečovský hrad a zámek letos návštěvníkům nabídne jediný návštěvnický okruh. Věnovaný bude známému relikviáři svatého Maura, zlacené schránky na ostatky svatých ze 13. století. Unikátní předmět představuje moderní expozice v Pluhovských domech. Otevřena byla sice v závěru loňského roku, do nové sezóny v jarních měsících ale vstupuje poprvé.

Do sousedního barokního zámku se letos návštěvníci nedostanou. Po přestěhování relikviáře ho správa historického areálu vrací do původní podoby z poloviny 19. století. Například z bývalé trezorové místnosti se opět stane jídelna.

V úvodu nové sezóny se v historickém areálu objevili i nečekaní návštěvníci. Správa státního hradu a zámku totiž část ubytovacího zázemí poskytla ženám a dětem z válkou postižené Ukrajiny. Dočasné útočiště našly v místnostech, které v jiných sezonách využívají zejména průvodci. Těch bude ale v letošním roce zapotřebí méně, Barokní zámek je totiž uzavřený a moderní expozice v Pluhovských domech je zaměřená tak, aby byla nebyla na servisu průvodců příliš závislá.

V úvodu sezóny je Státní hrad a zámek Bečov otevřený od pátku do neděle od 9 do 16 hodin. Od května se návštěvnický provoz rozšíří a historický areál bude veřejnosti k dispozici od úterý do neděle.

autor: Zdeněk Trnka
Spustit audio