Starostové obcí podél silnice R6 chtějí zrušit její zpoplatnění

8. srpen 2012

Starostové některých obcí Karlovarského kraje se sešli na mimořádném jednání kvůli zpoplatněnému úseku rychlostní silnice R6 mezi Chebem a Karlovými Vary. Ten byl otevřen v dubnu. Od té doby je komunikaci možné užívat jen s dálničními kupony. A právě to chtějí starostové změnit.

Čtyřproudová silnice o délce téměř 40 kilometrů není napojena na dálniční síť a v okolních obcích navíc vzrostla doprava na hlavních úsecích. To jsou hlavní argumenty starostů. V petici proto vyzvali ke zrušení zpoplatnění této komunikace.

Někteří řidiči raději volí cestu přes Chodov nebo Hory a Loket. Podle údajů iniciátorů petice vzrostl provoz v okolních městech až pětinásobně. Podle starostů obcí podél silnice R6 nevyužil Karlovarský kraj všech možností a nezabránil zpoplatnění komunikace.

Proti používání dálničních známek se vyslovila města a obce, které celkem zahrnují přes 80 tisíc obyvatel. Petici chtějí mezi lidmi intenzivně šířit, aby získali co nejvíce podpisů. Aby se jí mohl zabývat Senát, musí jich být nejméně 10 tisíc. Starostové uvažují také o tom, že petice bude k dispozici i v elektronické podobě na internetu.

autoři: zdt , Pavla Sofilkaničová
Spustit audio