Sportovní speciál dobrodruhů z 19. století je k vidění v Karlových Varech

20. prosinec 2018 11:00

Kolo, na kterém se proháněli v devatenáctém století dobrodruzi na zamrzlých rybnících Chebska, představilo karlovarské muzeum na Nové louce.

Je součástí výstavy nazvané Zimní radovánky. K vidění jsou na ní také fotografie, dokumenty a dobové zimní vybavení z Krušných hor a blízkého okolí.

Bycikl má místo předního kola lyžinu, kterou ovládá jezdec klasicky pomocí řidítek. Další lyžina je pod střední částí. Zadní kolo má průměr přibližně 30 centimetrů. Jeho vnější obvod pokrývá kovový pásek, ze kterého trčí kovové trny.

„Převod, kterým se šlapalo, uvedl do pohybu zadní okované kolo, kterým se jezdec odrážel. Jízdu po ledu umožňovaly i kovové brusle, připevněné na spodní část lyžin,“ popsala exponát kurátorka Kristýna Matějů. Neobvyklý sportovní speciál je v Karlových Varech zapůjčený ze sbírek chebského muzea.

K vidění jsou také další artefakty z přelomu 19. a 20. století

Dřevěné lyže, různé druhy bruslí, sáně s brzdami na pružinách a mnohé je součástí unikátní výstavy. Dobový kolorit připomínají i postavičky kuřáků.

„Do dýmek, které držely kouřící dřevěné figurky, se vkládal hořící františek. Figurky patřily k tradičním vánočním dárkům, zejména na saské straně Krušných hor,“ poznamenává Kristýna Matějů.

Výstavu v karlovarském muzeu na Nové louce, nazvanou Zimní radovánky, si je možné prohlédnout do 13. ledna příštího roku.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio