Soud zamítl žalobu proti volbám v Karlovarském kraji

14. listopad 2012

Krajský soud v Plzni zamítl žalobu na neplatnost krajských voleb v Karlovarském kraji. Žaloba se týkala chyby při sčítání preferenčních hlasů v obci Zádub – Závišín na Chebsku. Podle soudu se sice chyba stala, ale na výsledcích voleb se to neprojevilo.

V Zádubu - Závišíně kandidoval za TOP 09 a STAN tamní starosta Jiří Nešpor. Ve výsledcích voleb se ale u jeho jména neobjevily žádné preferenční hlasy, i když starosta věděl, že minimálně několik jich dostal. Pochybení soud připustil. Nešpor v obci získal 40 preferenčních hlasů. Podle volebního zákona to ale stejně nestačilo, aby se do krajského zastupitelstva dostal.

Do 15 dnů od rozhodnutí soudu se tak musí podle zákona konat ustavující zasedání zastupitelstva. Dosavadní hejtman Josef Novotný ho svolal na pátek 23. listopadu. Jestli ale ze schůzky politiků vzejde nový hejtman a členové rady, to v tuto chvíli nikdo neví. Strany se totiž na vytvoření koalice stále nedohodly.

V krajním případě může skončit ustavující zastupitelstvo tak, že bude po složení slibu zastupitelů přerušeno na sedm dní. Přerušení jednání zastupitelstva se může opakovat několikrát, nejdéle až půl roku. Kdyby ani poté nedošlo k dohodě o sestavení rady kraje a koalice, přišly by na řadu nové krajské volby.

Spustit audio