Sokolovské muzeum otevře v části obnoveného sklepení strašidelnou výstavu

10. září 2019 10:00

V sokolovském zámku dokončili opravy části sklepení a hned tam také nabídnou první výstavu. Připravovaná expozice se jmenuje Drákula a ti druzí. Představí krvelačné postavy hororových příběhů. Zajímavá je už ale návštěva samotných sklepních prostor.

„Ve sklepení je vidět unikátní průřez celou historií zámku. Na dvou místech jsou přístupné zbytky hradeb původní vodní tvrze z poloviny 13. století,“ poznamenal ředitel nuzea Michael Rund.

Do budoucna tam bude také expozice mineralogie a archeologie. V jedné z místností připomínají figuríny vojáků z třicetileté války, že tam býval sklad střeliva. V druhé části sklepení bývala svého času například prádelna a vězení. Také proto je ve sklepě káď s figurínou koupající se ženy a komornou. Vedle figuríny vězně v další místnosti jsou vidět vyryté nápisy. „Mohli tady být zavřeni také účastníci selských bouří,“ podotkl Rund.

Výstava Drákula a ti druzí začíná v levé části sklepení sokolovského zámku ve středu 11. září, potrvá do konce října. Pravá část sklepení bude zpřístupněna po dokončení odvlhčovacích prací příští sezonu, kdy se tam vrátí takzvaný Sokolovský zlatý poklad.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související