Sklepení sokolovského muzea se brzy zpřístupní veřejnosti

15. srpen 2019 10:00

V Muzeu Sokolov dokončují poslední úpravy na nové expozici, která bude umístěna v zámeckém sklepení. Na jeho zpřístupnění pracovala od října loňského roku řada odborníků. 

Největším lákadlem bude pro návštěvníky nejspíše zlatý poklad — balíček se šperky, který našla pracovnice muzea v roce 1994 při stavebních úpravách dvora dnešního ředitelství. Jeho součástí jsou například zlaté hodinky s řetízkem, brože s brilianty a různé šperky z přelomu 19. a 20. století.

Čtěte také

Při prohlídce zámeckého sklepení budou k vidění také základy původního vodního hradu ze 13. století, které byly vykopány a zakonzervovány archeology Muzea Karlovy Vary Jiřím Klsákem a Janem Tajerem. Obdivovat budou moct návštěvníci i střílny z 15. století, nápisy vězňů z 16. a 17. století, nebo bývalou koupelnu, na jejíž zbytky se náhodně narazilo během rekonstrukce. Expozici pak doplní nový nábytek a figuríny.

Celkové náklady na zpřístupnění sklepení zámku, ve kterém muzeum sídlí, dosáhly částky zhruba 15,8 milionu korun. „Město Sokolov se na rekonstrukci podílelo 3 miliony korun, zbytek hradil Karlovarský kraj,“ upřesnila náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová.

Expozice bude podle Seifertové poprvé zpřístupněna v rámci oslav Dnů evropského dědictví, které připadají na 7. září. Přichystán bude bohatý kulturní program plný hudby a tance. Ve městě bude zároveň probíhat i tradiční Den horníků a hornická pouť, během nichž si Sokolov připomene 740 let od první písemné zmínky.

autor: nkr | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio