Sokolov připravil šest strategických projektů, peníze chce získat z Fondu spravedlivé transformace

7. květen 2021 11:50

Město Sokolov připravilo šest strategických projektových záměrů, na které má šanci získat peníze z evropského Fondu spravedlivé transformace (Just Transition Fund). Projekty mají přinést zásadní změnu hospodářského fungování uhelného regionu a vytvořit v něm nové pracovní příležitosti.

Jedním z projektových záměrů je revitalizace bývalé třídírny dolu Jiří a území bývalého železničního depa, které je ve zchátralém stavu. Město chce prázdné budovy v areálu zdemolovat a vybudovat tam nové parkovací plochy a průmyslovou zónu, ve které jsou v plánu pozemky pro podnikání, několik průmyslových hal nebo skladovací prostory. 

Dalšími návrhy města je vybudování podzemních kontejnerů na odpad, vybudování vodovodu a kanalizace pro část města Hrušková na území bývalého lomu Michal, využívání obnovitelných zdrojů energie ve městě nebo postavení podzemního parkoviště a revitalizace náměstí Budovatelů v centru města. Mezi projekty je i záchrana hornických tradic a kulturního dědictví včetně stavebních úprav Hornického domu. 

Náklady na každý projekt se odhadují na více než 200 milionů korun

„Všechno jsou to projekty investiční, zřejmě největší částka bude na revitalizaci bývalé třídírny dolu Jiří a železničního depa, dále bude následovat projekt revitalizace bývalého lomu Michal. Co se týče našeho hornického domu, kde je projekt hotový a jsme stoprocentně připraveni, je rozpočet asi 400 milionů korun,“ řekla starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO). 

Své projektové záměry poslalo město koncem dubna do veřejné výzvy Karlovarského kraje. Tam budou poté na základě vybraných kritérií vyhodnoceny. Karlovarský kraj by měl podle návrhu ministerstva životního prostředí z Fondu spravedlivé transformace dostat 15 procent z celkových 41 miliard korun. Dalších 38 procent by měl získat Ústecký kraj a 46 procent kraj Moravskoslezský. To je podle vedení Karlovarského kraje nepřijatelné, chce se proto bránit.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související