Sokolov o víkendu oslaví 700 let od udělení městských práv

24. květen 2013

O posledním květnovém víkendu oslaví Sokolov 700. výročí udělení městských práv v roce 1313. Program historických slavností je dvoudenní. Hornické město připravilo bohatý program včetně historického průvodu, dobových stánků, ukázek řemesel, atrakcí pro děti nebo pouliční divadlo.

V pátek 24. května vystoupí od 19 hodin v klášterním kostele svatého Antonína Paduánského v rámci mezinárodního festivalu Uprostřed Evropy hradecký chlapecký sbor Pueri Auri s varhaníkem Peterem Jugilewitschem z Bonnu. Od 21 hodin do půlnoci bude na tomto místě zpřístupněna hrobka šlechtického rodu Nostitzů s komentovanými prohlídkami.

Svými programy přispějí v noci na sobotu místní církve, zpřístupněna bude například věž kostela svatého Jakuba s někdejším bytem zvoníka a noční vyhlídkou na město, v modlitebně církve adventistů na Šenvertu vystoupí od 21 hodin karlovarský písničkář Ivan Štilec.

V sobotu ožije Staré náměstí, sokolovský zámek a přilehlé ulice od 9 hodin celodenními historickými slavnostmi s dobovými stánky, vojenským ležením, tavernami, ukázkami historických řemesel, atrakcemi pro děti, živými obrazy z dějin města na zámku, pouličním divadlem, šermíři a kejklíři. Na zámku vystaví od 9 hodin sokolovský poklad a od 11 hodin projde městem od kláštera kostýmovaný průvod.

Ve 20 hodin vyvrcholí slavnosti večerní hudební a divadelní podívanou včetně ohňových vystoupení. Všechny akce na Starém náměstí jsou zdarma, na zámku platí vstupné muzea a na koncert festivalu Uprostřed Evropy je městem dotované vstupné 120 korun.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio