Sociálním službám přidá Karlovarský kraj na mzdy asi 50 milionů

26. červenec 2017

V Karlovarském kraji bude stát zvýšení mezd v sociálních službách, které nařídila vláda, téměř 50 milionů korun. Od státu kraj dostal 39,1 milionu korun, dalších asi deset milionů půjde z rozpočtu kraje. Zastupitelstvo kraje dnes schválilo upravený dotační program, díky kterému poskytovatelé peníze dostanou.

„Abychom mohli peníze přerozdělit, je potřeba změnit schválený dotační program z roku 2016. Víme, že peníze od státu nebudou dostačující, abychom uspokojili všechny. Už nyní víme o požadavcích na asi 42 milionů korun," uvedl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO).

V kraji působí 140 provozovatelů sociálních služeb, z toho 13 je krajských a pět zřizovaných městy. Podle nařízení vlády mají sociálním pracovníkům vzrůst od července mzdy o 23 procent a technickým pracovníkům o více než devět procent.

Kraj poskytuje sociálním službám na provoz zálohové platby. Proto podle hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) budou mít peníze na to, aby mzdy navýšily už od července, i když peníze na vyšší mzdy dostanou až v září.

zdroj: ČTK
Spustit audio