Sochy TGM a Gagarina dostanou informační tabulky

13. květen 2011

Dvě sochy významných osobností - prvního kosmonauta světa Jurije Alexejeviče Gagarina a prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka – v Karlových Varech se dočkají úprav. Jejich součástí budou informační tabulky s jménem a připomenutím důležitých úseků z jejich života.

Gagarinův bronzový pomník v nadživotní velikosti je jediný v Česku. Téměř dvě desetiletí stál u Vřídelní kolonády. Své místo opustil po roce 1989, aby se přestěhoval k mezinárodnímu letišti v Olšových Vratech. O úpravu sochy žádal karlovarké radní zástupce jedné z iniciativ . Jde o možnost spravit podstavec pod sochou, zbavit jí nánosu patiny a na sokl umístit nápis ve čtyřech jazykových mutacích.

Od mnoha nedorozumění by měla pomoci tabulka s nápisem na Masarykově pomníku. Bronzovou sochu prvního československého prezidenta na pěší zóně, nesoucí jeho jméno, si zvláště ruští turisté pletou s s bolševickým vůdcem Vladimirem Iljičem Leninem.

Autorem Gagarinovy sochy je Gizel Zubrová - Kuchařová a vznikla v karlovarském ateliéru. Socha T.G.M byla odhalena v roce 2007 při příležitosti 70. výročí Masarykova úmrtí a jejím autorem je karlovarský sochař Jan Kotek. Gagarin i Masaryk lázeňské město osobně navštívili.

Spustit audio