Sochař Václav Fiala překvapuje svými výtvory z šedivé žuly. Vidět je můžete v chebské galerii

23. říjen 2019 11:30

Neobvyklé žulové sochy Václava Fialy uvidí návštěvníci chebské Galerie výtvarného umění. Klatovský umělec některé části svých prací zčásti natírá barvami. Část lidí mu to vyčítá, další jeho výtvory obdivují.

„Začal jsem hodně pozdě, v sedmatřiceti letech, abych mohl dělat sochy do veřejného prostoru. Dřevo a ocel byly jediné dostupné materiály,“ vzpomíná na začátek své umělecké dráhy Václav Fiala. Jak dodává, ke kameni se dostal až v polovině 90. let, kdy vyhrál v soutěži jeho návrh na Pomník obětem první a druhé světové války, který dnes stojí v Rožnově pod Radhoštěm. Pomník z afrického gabra, které po vyleštění dosahuje téměř absolutní černě, mu přinesl velký ohlas, ale i poměrně dost zbytkového materiálu. Ten využil pro další práce.  

Před pěti lety začal Fiala natírat barvou části svých žulových soch. „Nejdříve jen zvýraznil hranu nebo natřel neviditelnou stranu, postupně však podíl barvy zvyšoval a nyní často nechává zaznít barvy jasných odstínů naplno právě v ostrém kontrastu s nepříliš výraznou barvou kamene,“ popsal práci výtvarníka ředitel chebské Galerie výtvarného umění Marcel Fišer.

„Občas narážím na to, že lidi vůbec nechápou, co si to dovoluju, že natírám kámen. Nicméně zjišťuju, že už jsem začal přesvědčovat první odpůrce, a už jsem dělal několik realizací do veřejného prostoru, kde je barva použitá,“ svěřil se Fiala.

Výstavu soch nazvanou Kámen, barva, tvar můžete vidět v chebské Galerii výtvarného umění do 5. ledna.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio