Snažím se lidem nastavovat zrcadlo společnosti, říká talentovaný fotograf František Konopa

6. duben 2023

František Konopa je mladý talentovaný fotograf a pedagog z Karlových Varů. Na svém kontě má řadu fotografických sérií, které mimo jiné přibližují i krutost reálného života. Nejen o tom byl jeho čtvrteční rozhovor na vlnách Českého rozhlasu Karlovy Vary.

František je 26letý fotograf a učitel fotografie ze Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech. Při své tvorbě se zaměřuje především na emoce a každodenní reálné příběhy. První zkušenost s fotoaparátem měl zhruba v deseti letech, jeho rodiče z toho ale zřejmě moc nadšení nebyli.

„Moje první zkušenost byla taková, že po cestě z dovolené jsem si půjčil tátův foťák a omylem jsem formátoval kartu. Všechny fotky z dovolené byly pryč. Dostal jsem trochu po papuli. Já jsem se z toho poučil a řekl jsem si, že to musím nějak napravit. Ve 13 letech jsem začal tátovi brát ze skříně jeho Olympus. Začal jsem se zabývat každodenními okamžiky kolem nás a začal jsem fotit portréty holek, abych se jim zalíbil. Chytly mě ty portréty a začali mě bavit lidi a jejich emoce,“ popisuje svoje začátky.

Jeho cesta pokračovala na Střední uměleckoprůmyslovou školu v Karlových Varech, kde nejprve studoval, dnes se tam vrací jako učitel. Ve svém volném čase se fotografii věnuje dál a jeho fotky mají opravdu emotivní náboj. Prostřednictvím nich sděluje příběhy a upozorňuje na problémy dnešní společnosti.

Inspiraci hledá ve skutečných případech

„Jeden z těch příběhů, který tvořím, je s dědou. Před třemi měsíci ho v bytě okradli, dá se říct, že to bylo přepadení. Je to hodně citlivé téma. Děda z toho skončil v nemocnici na JIPce, protože mu hodili i něco do pití. Bylo to hrozný. Zaznamenal jsem to potom i fotkami, abych varoval třeba společnost, že existují i takoví lidé. Pořád žijeme v nějaké bublině a máme pocit, že se nám nic nemůže stát, ale může to být opravdu rychlé.“

„Fotkami upozorňuji lidi, aby si na sebe dávali pozor. Celkově fotky oslovily i do budoucna další lidi, kteří by chtěli udělat kampaň na prevenci proti kriminalitě páchané na seniorech. Můj děda je strašně laskavý a milý člověk, je mu 86 let, ale je strašně naivní. Těmi fotkami bychom chtěli ty starší lidi varovat,“ doplnil Konopa.

Na fotkách ho nejvíc baví zachycení reality. „My lidi rádi vnímáme hezké příběhy, ale i ty špatné věci nás jako diváka nějakým způsobem přitahují. Snažím se lidem nastavovat zrcadlo společnosti, občas to není rozhodně příjemné, ale chci, aby lidi dokázali přemýšlet i nad těmi špatnými věcmi, protože v životě se neděje jen to, nebo tamto.“

Zdědil umělecký talent po někom z rodiny? Jaký vztah má k fotoaparátům v mobilních telefonech a má foťák stále u sebe? Jak srovnává své začátky a současnost? I to uslyšíte v záznamu rozhovoru!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.