Slezský bard slaví 70. narozeniny

7. červen 2023

Ostravský písničkář Jaromír Nohavica je v oblasti folku už legendou. Jeho velkou předností je bohatý slovník, cit pro zpěvnost češtiny a pro různé jazykové vrstvy - od spisovné češtiny až po vulgarismy. Nikdy ale nepřekročí hranice vkusu.

Narodil se 7. června roku 1953 do rodiny muzikanta a básníka, ve svých osmi letech napsal svoji první báseň, ve třinácti dostal první kytaru a v osmnácti dostal přes otce nabídku napsat písňový text pro Československý rozhlas. Jaromír Nohavica je především písničkář, tedy umělec, který je autorem hudby i textu písně a který současně svoji píseň s vlastním doprovodem zpívá.

Skládá, píše a zpívá srdcem o tom, co ho trápí a co trápí obyčejné lidi kolem něj. Je po něm pojmenována planetka se základním označením Nohavica 1990 QL, která byla objevena 19. srpna 1990 na hvězdárně Kleť Zdeňkou Vávrovou.

O čem všem vlastně Jaromír Nohavica zpívá? Těmi těžšími tématy jsou smysl života, smrt, boj a historie, lehčími zase písně o rodině, přátelství, lásce nebo vztazích. Jaromír Nohavica se ve svých písních často vyznává z obdivu k ženám, oceňuje jejich schopnosti a váží si jich. Je rodinný typ, potřebuje jistotu porozumění a klid domova. V jeho písních se často objevuje ironie i smutek, přemítá o vlastních problémech a vinách, reaguje na události ve společnosti a píše také pro děti.

A především je to slezský bard, jak bývá často nazýván.

Čtěte také

V roce 1997 se Jaromír Nohavica stal historicky prvním mistrem České republiky v deskové hře Scrabble, několik let působil i jako předseda České asociace Scrabble.

V roce 2002 si zahrál sám sebe v hudebním filmu Petra Zelenky Rok ďábla, za svůj výkon byl dokonce nominován na cenu Český lev v kategorii herec ve vedlejší roli.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.