Sladkosti našich prababiček: Sirup z květů bezinky
Právě kvetou bezinky, neboli bez černý, a tak pro vás máme tradiční a osvědčený recept na sirup z bezinkových květů. Postup i recept je jednoduchý, ale několik zásad se nesmí zanedbat.
Na sirup z bezinkových květů potřebujeme:
15 čerstvých květů bezinek
1 omytý a nakrájený citron 2 litry vody
50 gramů kyseliny citronové
2,5 kg cukru
Postup:
Omyté květy a nakrájené citrony dáme do misky a zalijeme vodou. Přidáme kyselinu citronovou. Přikrytou směs necháme na chladném místě macerovat. Můžeme, ale nemusíme, občas promíchat.
Poté přecedíme přes plátýnko nebo vypranou plenu (bez aviváže). Do výluhu přidáme 2,5 kilogramu cukru (pokud se nerozpouští, mírně zahřejeme, ale nevaříme!) Necháme vychladnout a skladujeme v lednici.
TIP: Teď v létě si ze sirupu kdykoli připravíte osvěžující limonádu. Ta musí být z perlivé vody a kromě bezinkového sirupu v ní nesmí chybět plátek citrusu. Pokud chcete, aby sirup vydržel až do zimního období, přidejte běžně dostupný konzervant. Například na špičku nože kyseliny sorbové.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.