Školáci se opět vydají do ekofarem

7. březen 2018
Zprávy

Karlovarský kraj i letos nabídne školám v regionu oblíbené exkurze do ekofarem nebo do Centra vzdělávání odpadového hospodářství v Černošíně. Zajistí také školákům i s doprovodem dopravu na akce zdarma.

„Zájem škol je obrovský, máme radost z toho, že si děti během exkurzí nejen připomenou, jak vypadají některá domácí zvířata, ale naučí se lépe vnímat, jak je důležité chránit životní prostředí, pěstovat plodiny a nabízet produkty vyrobené v souladu s přírodou nebo třídit odpad,“ řekl krajský radní Karel Jakobec.

„Podporu jsme pro letošní rok navýšili na 1, 5 milionu korun, což je oproti loňsku o 50 tisíc korun více. I když se nedostane na všechny zájemce, příležitost budou mít pak zase v dalším období,“ doplnil Jakobec.

Objednávání exkurzí spustil krajský úřad od začátku března. Nejdříve si škola dohodne termín na vybraném místě a následně vyplní a odešle přihlášku elektronicky na předepsaný kontakt. Následně dostane potvrzení s informací o dopravci, který bude přepravu zajišťovat.  Přesný postup objednání je zveřejněn na internetových stránkách Karlovarského kraje.

V nabídce je sedm možností exkurzí: biostatek ve Valči, ekofarma Kozodoj ve Staré Roli, botanická zahrada v Bečově, farma v Krajském středisku ekologické výchovy při Školním statku Cheb, Vojenské lesy a statky, Lázeňské lesy Karlovy Vary a Centrum vzdělávání odpadového hospodářství Černošín.

Podle Karla Jakobce si pedagogové tuto formu podpory velice pochvalují, protože pro většinu škol by bylo kompletní financování exkurzí velmi nákladné a museli by do platby zapojit rodiče žáků. V roce 2017 se s krajským příspěvkem uskutečnilo 301 exkurzí na farmy, kterých se zúčastnilo 10 587 dětí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio