Sklárna v Novém Sedle modernizovala výrobu za téměř 300 milionů korun

5. červen 2014

Sklárna v Novém Sedle na Sokolovsku modernizuje výrobu. Cílem je produkovat rychleji a kvalitněji. Jeden z největších světových producentů skleněných lahví současně zaměstnává skoro 200 lidí.

V novosedelské sklárně se denně vyrobí asi dva miliony různých skleněných obalů. Nová linka a tavící vana má produkci ještě zlepšit. Investice dosáhly skoro 300 milionů korun.

„Generální oprava nové vany znamená to, že se vana zbourá a postaví se znovu. Kromě toho jsme investovali do jedné nové výrobní linky pro zvýšení kapacitních možností naší firmy,“ vysvětluje regionální obchodní ředitel Pavel Wurzel. Z velké části se tu přitom pracuje s recyklovaným materiálem.

„Ten střep vlastně ještě není surovina. Musí být nadrcen, musí mít nějakou vlastnost. Na zelené vaně je to přes 90%, na hnědé vaně je to 60%, na čirém skle je to méně. Samozřejmě je to dáno charakterem výroby, protože každá ta barevná škála má jiné požadavky na transparentnost,“ dodává Wurzel.

Od roku 1997, kdy zahraniční firma převzala místní českou sklárnu, investovala do rozvoje dvě miliardy korun. A další investice se plánují. Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného je důležité podmínky pro zahraniční investory vytvářet.

„Dneska si ti investoři vybírají. Chtějí vidět nejdříve, kam jdou. Zda v tom regionu jsou pracovní místa, zda tam najdou zasíťované pozemky a podobně. A pak je samozřejmě zájem a peníze tam investují,“ říká hejtman Novotný.

Sklárna pomůže i dlouhodobě nezaměstnaným

Sklárna v Novém Sedle jako stabilní zaměstnavatel bude možná pomáhat i lidem, kteří dlouhodobě nemůžou najít práci. Naznačil to starosta Martin Loukota, s tím, že takových firem může být víc.

Sklárna v Novém Sedle na Sokolovsku

„Připravili jsme společný projekt, jehož přihlášku jsme podávali minulý týden na ministerstvo práce a sociálních věcí. V tuto chvíli do projektu zapojíme 18 lidí. Zaměstnáme je tedy zatím pod městem a v rámci rekvalifikačních kurzů, případě možné další spolupráce oslovíme i velké zaměstnavatele, jako je zrovna sklárna v Novém Sedle. A my se sklárnou a s dalšími zaměstnavateli zahájíme úzkou spolupráci na tom, aby mohli vstoupit do jejich zaměstnaneckých poměrů,“ doplňuje Loukota.

Sklářský závod v Novém Sedle vyrábí barevné obaly a zásobuje největší pivovary, vinaře i potravinářské výrobce. Další fabrika je v Dubí na Teplicku. Tady pro změnu produkují čiré sklo.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio