Skelet nedokončené mototechny v Karlových Varech by mohl najít využití

27. leden 2023 11:55

Nedokončený skelet budovy u křižovatky U Koníčka v Karlových Varech by měl najít po mnoha letech využití. Soukromý investor jej chce přebudovat na obchodně-administrativní objekt. Od města získal i pozemek pro parkoviště.

Podle náměstka primátorky Karlových Varů Miroslava Vaňka (Karlovaráci) je tak šance, že zmizí další z neutěšených lokalit v lázeňském městě. „Je to karlovarský evergreen, kdy tato nevzhledná budova stojí na rozcestí už 30 let a hodně lidí si na to stěžuje, proč se s tím nic nedělá. My jsme rádi, že po mnoha letech tento skelet i pozemek pod ním vlastní česká společnost, která začala s městem komunikovat a chce tam vybudovat obchodně-správní centrum,“ uvedl Vaněk.

Pro realizaci záměru bylo ale nutné získat od města sousední pozemek pro parkoviště. Podle Vaňka chce město vyjít investorovi vstříc a pozemek prodat, aby bylo možné záměr uskutečnit. Nakládání se skeletem třípodlažní stavby zatím bránilo to, že pozemek a stavba na něm měly jiné majitele.

Město klade několik omezujících podmínek

Nyní se to podařilo investorovi scelit, a tak může svůj záměr realizovat. Potřebuje ale místo pro parkoviště. A koupí pozemku od města ho získá. Město si ale pro prodej vymínilo řadu omezujících podmínek, například to, že pokud do pěti let investor svůj záměr neuskuteční, bude muset městu pozemek vrátit za původní prodejní cenu. Také bude muset umožnit přístup k pozemkům okolních majitelů.

Budova měla být původně mototechnou, ale nikdy nebyla dokončena. Zbyl z ní jen ocelový skelet s částí zdiva. Opuštěná stavba na jedné z nejrušnějších křižovatek ve městě se tak stala i útočištěm bezdomovců.

S křižovatkou U Koníčka má město velké plány. Měla by se stát druhým nejdůležitějším dopravním terminálem ve městě. Potkávají se zde totiž meziměstské linky s linkami MHD. Je proto ideálním místem pro přestup cestujících, kteří do Karlových Varů dojíždějí za prací. Projekt přestavby už má město zpracovaný. Bude ale hledat dotační prostředky na realizaci.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio