Skalní výběžek Baba v pražských Dejvicích zdobí romantická zřícenina a vzácný hmyz

31. srpen 2016
Česko – země neznámá

V pražských Dejvicích se na levém břehu Vltavy tyčí nápadný skalní ostroh. Jmenuje se Baba a jde o přírodní památku, na níž se vyskytuje největší počet druhů hmyzu v celé Praze. Rostou tam i teplomilné rostliny jako na skalních stepích. A stojí tam také romantická zřícenina.

Kopec byl podle archeologických průzkumů osídlen už od mladší doby kamenné, kdy zde stávalo opevněné sídliště. Roku 1622 založil měšťan Jindřich Žežule na kopci vinici. O tu se pak staral Servác Engel z Engelflussu a nechal v ní postavit letohrádek s viničným lisem.

Ve 40. letech 18. století, za válek o rakouské dědictví, letohrádek pobořila bavorská a francouzská vojska. V roce 1858 (během stavby železniční trati Praha – Podmokly) nechaly dráhy zbytky letohrádku upravit jako napodobeninu hradní zříceniny. A romantická zřícenina Baba s gotickým oknem tu stojí dodnes. Navštívit ji můžete kdykoliv a od roku 2006 je i v noci nasvícená.

Od zříceniny máte krásný výhled na Prahu. Vidět je třeba do zoologické zahrady, výběhy pro zvířata jsou přímo na protějším kopci. Červené střechy v levé části zahrady patří Gočárovým domkům. Z Baby je možné přehlédnout Bubeneč a Dejvice, včetně socialistického hotelu International. „Což je jediná monumentální stavba ve stylu socialistického realismu, kterou v Praze máme,“ ukazuje Petr Ryska, autor projektu prahaneznama.cz a stejnojmenné knihy.

Pohled na kopec se zoologickou zahradou, vlevo červené střechy Gočárových domků

O kus dál je vidět Petřín a také, z nezvyklé strany, chrám svatého Víta. Kolem zříceniny na Babě prochází červeně značená turistická trasa, která tvoří okruh celým územím přírodní rezervace Šárka.

Funkcionalistická osada propagovala moderní bydlení

Západně od zříceniny byla ve 30. letech 20. století vystavěna osada Baba. Prvorepubliková funkcionalistická vilová kolonie. Vznikla jako jedna ze šesti evropských kolonií moderního bydlení, které měly propagovat funkcionalistickou výstavbu, finančně dostupnou pro široké vrstvy.

Chrám svatého Víta, hotel International a Petřín

Osadu Baba tvoří individuální domy postavené na míru jednotlivým investorům. V rámci funkcionalistických kolonií je Baba jednou z nejzachovalejších, protože obdobné výstavby ve Vídni a v Německu byly během druhé světové války poškozeny. Osada Baba je od roku 1993 městskou památkovou zónou.

Osada se začala stavět v roce 1932 a soubor 33 domů vyšel z pera architektů Gočára, Janáka, Kerharta, Žáka, Starého a dalších. Všichni stavitelé pocházeli z okruhu Svazu československého díla. Byly zastoupeny téměř všechny umělecké žánry: malířství Cyrilem Boudou, architektura Pavlem Janákem, grafika a design Ladislavem Sutnarem. „Je to jediná čtvrť mimo historické centrum Prahy, kde můžete potkat cizince s bedekry, jak se zvědavě rozhlížejí,“ dodává Petr Ryska.

Spustit audio