Šípkový likér pro zdraví a vánoční pohodu
"Tento likér posiluje po všech stránkách všechny věkové kategorie nad 18 let,“ říká fytoterapeutka Monika Šedivcová, „a doporučuji ho každému, kdo si chce zpříjemnit vánoční svátky a potěšit své blízké. Většinou se pije jedna sklenka před jídlem.
Suroviny:
500 g sušených drcených šípků
1 l vody
500 g cukru (nejlépe třtinového)
10 lžic medu
1 rozkrájený citrón bez slupky
3 l žitné
Postup:
Drcené sušené šípky zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu, necháme jen mírně povařit asi 5 minut. Přisypeme cukr. Přidáme med a citrón. Vše promícháme a znovu povaříme. Necháme vychladnout. Šípkovou směs smícháme s žitnou. Necháme 8 dnů vyluhovat na teplém místě. Poté přecedíme a plníme do lahví.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.