Silvestrovské oslavy jsou přede dveřmi a chybět na nich určitě nebude jeden český kulinářský vynález. Kdo by ho nemiloval

Už je to více než sto let, co pražský lahůdkář Jan Paukert připravil první obložený chlebíček. Prakticky přes noc se stal gastronomickým hitem. Chodili na něj třeba Adina Mandlová, Karel Čapek nebo Jan Werich. Vlasta Burian dokonce přímo u Paukertů pořádal pro své přátele chlebíčkové večírky.

Dnes mají chlebíčky stovky variant a určitě nebudou chybět ani na silvestrovských oslavách u vás doma. Pokud byste je chtěli tentokrát připravit podle původní Paukertovi receptury, tady je návod. Krajíček veky namažte na polovině máslem a na druhou dejte bramborový salát. Na máslo položte plátky uherského salámu, na salát šunku od kosti. Ozdobte kyselou okurkou nebo šunkovou pěnou. Dobrou chuť přeje vaše Iva Hüttnerová.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.