Silvestr se sušenkami podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové

31. prosinec 2023

Doma nebo u přátel slaví příchod nového roku Jana Vlková. A nebyla by to ona, kdyby nepřipravila silvestrovské pohoštění z kytek k jídlu. Její Silvestrovské krekry budete rádi chroupat kdykoli.

„Ráda experimentuju. A vždycky se snažím na konci roku o recept, který obejme všechno, co jsme v tom roce vyráběli, co mám ve špajzu nebo v lednici. Takový prostě završovací recept,“ směje se Jana Vlková.

A připomíná přírodní bio ocet, nakládané kapary z pampelišek nebo z lichořeřišnice, žluté máslo z aksamitníku nebo měsíčku a nejrůznější nasbíraná semínka: „To je spousta věcí. Stačí už jenom mouka a vejce a máme to hotové. Recept je na krekry. Kapary se nepečou, těmi se to pak případně zdobí nahoře.“

Silvestrovské krekry

Ingredience
  • 250 g (žlutého) másla
  • 250 g mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce pupalkového semínka (mohou být i semínka kopřivy, laskavce, černuchy atd.)
  • 3 lžíce přírodního octa (nebo bílého vína)
  • sůl

Mouku vysypeme na vál, rozkrájíme do ní máslo, přihodíme žloutek. Bílek dáme stranou, tím budeme potírat.

Přidáme pupalková (nebo jiná) semínka a doředíme jemným octem nebo bílým vínem tak, aby se nám těsto dobře zadělávalo.

Vypracujeme hladké těsto, které vyválíme a nakrájíme rádýlkem. Pečeme podle výkonnosti trouby cca 20 minut při 180 °C.

Po upečení můžeme potřít bílkem a navrch přilepit sušené květy, které máme doma v zásobě.

Spustit audio