Série neobvyklých přednášek o tématech z bible pokračuje v Lokti

20. březen 2019 09:00

Neobvyklé přednášky biblisty Tomáše Kábrta hledají odpovědi na různé otázky. Co všechno je možné spojovat si s Velikonocemi? Může být člověk vůbec svobodný? O tom, jaké odpovědi na tyto otázky nabízí bible,  si povídá na setkáních s příchozími.  

„Na setkáních v knihovnách a středních školách se vždycky věnujeme nějakému tématu, které zaujme posluchače a třeba si ho i sami zvolí. Na to téma se pak díváme z pohledu bible a třeba v kontrastu se současnou filozofií. Dalším rozměrem přednášek je, že si při nich promítáme k tématům filmy, například z oblasti architektury a z výtvarného umění,“ říká biblista Tomáš  Kábrt.

O jakých tématech se na přednáškách hovoří? „Jsou spojena s dobovým kontextem. O Velikonocích se věnujeme velikonočnímu příběhu, o Vánocích vánočnímu. Teď je také zajímavé podívat se na to, jak starověká literatura nahlíží na lidi, kterým dnes říkáme nepřizpůsobiví, jaká je zkušenost vůči jinakosti, s xenofobií, s šířením strachu a podobně,“ přibližuje Kábrt.

Jedním z témat přednášek byl i humor v bibli

Příkladů je celá řada, Tomáš Kábrt vybírá příklad. „Když Pelištějci přepadali Izrael, Izraelec Gedeon se celý vystrašený schovával v nějaké sýpce. Tam se mu zjevil anděl, který ho oslovil: Buď zdráv, statečný bohatýre. Co je, myslím si, krásný Boží humor. A Gedeon se skutečně později takovým hrdinou stal,“ líčí biblista.

Další přednášku Tomáše Kábrta, tentokrát na téma „Svoboda i uvnitř“ je možné slyšet dnes od 17 hodin v loketské knihovně. V pondělí 25. března hodin naváže od 18 hodin večer na téma „Jób v bibli a ve filozofii.“

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio