Sepis smlouvy a slova podobná

19. duben 2011

Dnešní jazykový koutek věnujeme výrazům příbuzným se slovesem „psát“, jejich významům, původu a použití.

Začneme výrazem možná pro mnohé posluchače neobvyklým. Slyšeli jste někdy slovo sepis? Možná by vám jeho význam lépe osvětlilo spojení sepis smlouvy? Ano, je to termín používaný nejčastěji v právní praxi. Má tu význam „sepsání“ a nepatří k nejfrekventovanějším. Máme například právní kanceláře, které nabízejí vypracování návrhů a sepis smluv. Notáři jsou odpovědní za sepis neplatných smluv o převodu vlastnictví nemovitosti apod.

To opravdu nezní jako úplně běžný výraz.

Ale např. z hlediska slovotvorného není nijak ojedinělý. Bezkoncovkových podstatných jmen utvořených od sloves máme v češtině více, namátkou mě napadají výrazy jako třeba běh, šplh, sed, výmaz, skok apod. Ostatně sepis není ani jediným bezkoncovkovým podstatným jménem příbuzným se slovesem psát. Máme také dobře známé výrazy dopis, opis, přípis, spis, výpis a zápis.

Možná bychom mohli připomenout význam slova „přípis“?

Správně poukazujete na ten výraz, který je z těch, které jsme uvedli, nejméně frekventovaný. Uveďme si jen ty frekventovanější významy. Přípis se používá jednak ve významu „listina, dopis, písemnost s nějakým úředním sdělením“, např. oficiální přípis o odvolání starosty z funkce nebo občan čekal na přípis z pojišťovny, jednak ve významu „věnování“, např. zarámovaný letitý prezidentský přípis.

Souvisí se slovesem „psát“ také slovo „frontispis“?

Frontispis se slovesem psát nesouvisí. Je to slovo, které pochází z latinského frontispicium, což původně označovalo průčelí budovy. Do češtiny se patrně dostalo z francouzštiny.

A co „frontispis“ vlastně znamená?

Slovo frontispis označuje druhý list hned po titulním listu knihy, často na něm například bývá portrét autora.

autoři: Květa Bodollová , Martin Prošek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.