Seno a sušený tužebník - do pekáče s nimi!

30. říjen 2017

Pokud jste si seno a tužebník sami nenasušili, zkuste se poptat po kamarádech a známých. Chutě, které s nimi získáte, stojí za to!

V kulinárním seně je možné péct kuře, ale i zeleninu. Podle propagátorky kytek k jídlu je nejlepší celer, osvědčila se jí také mrkev nebo některé druhy dýně: „Dýně se trochu rozpadají, takže to je takové punkovější, může tam zůstat nějaké to seno, ale vždycky je neškodné. Asi by se hodila i řepa, ale tu jsem ještě nezkoušela, určitě bude taky dobrá.“ Postup je jednoduchý: zeleninu očistíte, pomažete olejem, zabalíte do sena a pomalu pečete doměkka.

Kulinární seno by mělo být bohaté na luční květiny, jako jsou zvonky, kopretiny, jetel, řebříček, jitrocel, mateřídouška, vojtěška a další, sekané kosou nebo srpem na staré louce mimo zemědělské plochy na pěstování trávy a sušené na slunci, aniž by zmoklo a zapařilo se. Jinak řečeno mělo by mít tu nejvyšší kvalitu.

Podobnou službu jako kulinární seno vám při pečení masa udělá tužebník. Uvidíte, co vám řeknou děti, až jim předložíte jejich oblíbené „maso na klacku“ s nádechem sena nebo právě tužebníku. Ani v tomhle případě nemůžete při přípravě nic zkazit: maso posolíte, dáte pod něj máslo, nad něj máslo, vedle tužebník a pomalu pečete pod pokličkou, aby se dobře propeklo. “Před podáváním tužebník vyhoďte, sušené byliny jsou tuhé, tužebník je tam jenom proto, aby pustil vůni,“ radí Jana Vlková.

Vypadá jako nám známý bez, ale není to bez! Tužebník jilmový, lidově chlapice byla v minulosti oblíbenou léčivkou

A kolik tužebníku k masu dát? „Já bych to nechala na kreativitě a experimentu,“ nedělá si s tím těžkou hlavu autorka květinových kuchařek, „začněte s menším množstvím a když to bude málo, tak příště přidáte víc.“

I na pozim můžete pro kuchyni sbírat čerstvé sedmikrásky, připomíná ještě Jana Vlková: „Sedmikrásky jsou vděčné a věčné. Jejich kvalita sice už není taková jako na jaře, ale můžete si jimi vylepšit některé krémové polévky. V krémových polévkách jsou krásné pořád.“

Spustit audio